Uşak Belediye İşhanı’ndaki yıkımda yapılan 1 hata nedeniyle 1 kişi canından oldu. Konuyla ilgili inşaat  mühendisleri ve müteahhitler bazı açıklamalar yaptı. Söz konusu binanın yıkımıyla ilgili ekipmanın yetersiz olduğu ve şantiye şefinin sahada olmadığı iddiaları ve tepkiler dikkat çekti. Uşak Belediye İşhanı’nın yıkımında meydana gelen olayın ardından, işin mühendislik ve müteahhitlik boyutunda olanların yanı sıra, sektörde yıllardır faaliyet gösteren isimlerle konuştuk. Söz konusu binanın yıkımındaki olayın temel sebebi, biriken enkazın bir rampa gibi kullanılmamış olması gösteriliyor. Sektör temsilcileri, yıkımla ilgili 2022’de çıkan yönetmelik gereği 3 farklı ruhsatın olduğu ve bunların binaların hacmine göre kategorize edildiğini aktarıyor.

Uşak'ta halk otobüslerinde kartlı sistem var mı yok mu belli değil! Esnaf ve vatandaş mağdur! Uşak'ta halk otobüslerinde kartlı sistem var mı yok mu belli değil! Esnaf ve vatandaş mağdur!

İŞ MAKİNESİ ENKAZIN ÜZERİNDE YÜKSELEREK ÇALIŞMALIYDI

Uşak Belediye İşhanı’ndaki sıkıntı, çalışan ekskavatörün molozlarla kendisine bir patika oluşturmamasından kaynaklandı. Binanın en dipten yıkılarak oluşacak patikaya iş makinesinin çıkması ve böylelikle üzerine yıkılacak molozların engellenmesi gerekiyordu. Konuyla ilgili görüştüğümüz ve işin çekirdeğinden gelen bir kaynak, “Yaşanan olayı üzüntü içinde takip ettik. Normalde yıkım işleminde küçük bir patika oluşturulur ve iş makinesi molozların üzerinde ilerler. Böylece yıkılacak olan alanla seviye eşitlenir ve molozlarla bir destek ünitesi kendiliğinden kurulur. Binayı dağa tırmanır gibi ağır ağır yıkarsınız ve böylece risk çok alt seviyeye düşer” bilgisini verdi.

BAKANLIK 2022’DE RUHSATLARI GÜNCELLEDİ VE KULLANILAN İŞ MAKİNESİ UYGUN

Öte yandan kullanılan iş makinesinin yıkım için uygun olduğunu sadece patika oluşturulmadığı için olayın yaşandığını belirten sektör kaynakları, Uşak Belediye İşhanı’nın yıkım ruhsatının Y3 kategorisinde olduğunu aktardı. Boğumlu iş makinesine gerek olmadan da yıkımın mümkün olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, “İş makinesi yıkım için uyuyor ve işlemi yapmaya yeterli.2022’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yıkım yönetmeliği çıktı. Bu yönetmelik Y1, Y2 ve Y3 belgelerini kapsıyor. Y3 olan 18 metre olan yükseklikteki binayı yıkabilir. Y2’de 25 ve 30 metreye kadar istiyor. Y1’de de daha büyük binalar var ve uzun boğumlu makine istiyor”.

Editör: Ali ARASLI