Kent Park olarak projesi hazırlanan ve daha sonra Millet Bahçesi olarak revize edilen proje hakkında konuşan Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Samancı, “100. Yıl Çay Bahçesinden, eski Milli Eğitim binasına kadar bir yol vardır. Bu yolda sevgilisi olanlar sevgisiyle yürümüştür. Sevgilisi olmayanlar da okula gitmiştir. Son baharda çok güzel yürünesi bir yoldur. Siz bu alanı tasarlarken bu arteri koruyacak birinin eline vermezseniz bunu yok eder. Bu bir kent aksı ve kaybedilmemesi lazım” dedi.
Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, kent merkezinde bulunan ve ‘kent park’ olarak bilinen Millet Bahçesi Projesi’nin TOKİ marifetiyle yapılmasının bazı sakıncaları olabileceğini belirtti. Samancı, söz konusu bölgede eski İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ön tarafındaki sokağın kentin bir hafızası olduğunu ve buradan bir dönem lisesi aşıkların geçtiğini belirterek, “100. Yıl Çay Bahçesinden, eski Milli Eğitim binasına kadar bir yol vardır. Bu yolda sevgilisi olanlar sevgisiyle yürümüştür. Sevgilisi olmayanlar da okula gitmiştir. Son baharda çok güzel yürünesi bir yoldur. Siz bu alanı tasarlarken bu arteri koruyacak birinin eline vermezseniz bunu yok eder. Bu bir kent aksı ve kaybedilmemesi lazım” dedi.
Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, İbrahim Ethem Karahan’ın hazırlayıp sunduğu “Uşak Şehir Konuşmaları” programında, Millet Bahçesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Millet Bahçesi’nin bulunduğu bölgedeki çalışmanın TOKİ tarafından yapılmasının, kentin hafızası ve sosyal dokusuna uymayan çalışmaları da doğurabileceğini belirten Samancı, “Millet Bahçesi alanı 90 bin ila 120 bin metrekare bir alana sahip. Bir alan projelendiriliyorsa bütüncül olarak ele alınmalı. Bir alanı ele alırsınız ve burayı hamur yaparsanız ve Uşak kentiyle bütünleştirirsiniz. 100. Yıl Çay Bahçesinden, eski Milli Eğitim binasına kadar bir yol vardır. Bu yolda sevgilisi olanlar sevgisiyle yürümüştür. Sevgilisi olmayanlar da okula gitmiştir. Son baharda çok güzel yürünesi bir yoldur. Siz bu alanı tasarlarken bu arteri koruyacak birinin eline vermezseniz bunu yok eder. Bu bir kent aksı ve kaybedilmemesi lazım. Bunu bizim korumamız lazım. Fakat biz üzülerek öğreniyoruz ki bu alan TOKİ’ye devrediliyor. TOKİ’deki insan, Uşak’ı görmeden nasıl anlayabilir burayı. Biz bunu belediyeye de sorduk. Siz kime devir ediyorsanız, buradaki öncelikleri belirlediniz mi? Buradaki öncelikler ne? Neye göre yapılandırılıyorsunuz?” diye konuştu.
200 ARAÇLIK OTOPARK BURADAKİ SORUNU ÇÖZMEZ!
“Burası bir belediye başkanının seçim kampanyasıydı ve okullar yıkıldı. Biz şunu istiyoruz, bu alanın siyasetten arındırılması lazım” diyen Samancı, şöyle devam etti: “Burası halka ait bir alan ve buraya her önüne gelen istediğini yapmamalı. Bura biri geldi kültür merkezi dedi veya başka biri geldi havuz yapalım dedi. Buraya yüzme havuzu ya da 5 bin kişilik cami olmaz. Şehir merkezinde yeşil alana ihtiyaç var. Merkeze yığılma var ve neden kuzeye doğru gitmiyoruz? Ya hep kentin güneyine veya güneyine yakın artere gidiliyor. Kuzey taraflarına da yatırım yapılmalı.
Bu bölge de canlandırılabilir. Siz bir yere 20 atölye yaparsanız ve insanlar burada zaman geçirir. İnsanlar festivale gidiyor. Karaağaç göletine kadar gittiler. Bu bağlamda Karaağaç mesire alanı başarılı bir çalışma. Burada belediyenin hakkını teslim edelim. Yıllardır kanayan bir yaraydı burası da. Fakat kent parka dönecek olursak, buranın otopark yapılmasını isteniyor. Daha yeni çekilmiş uydu fotoğrafı var ve oradaki araç sayılarına bakın 700 araç olduğu görülür. Burada 200 araçlık otopark yapılsa sorun çözülür mü? Buraya bin 500 araçlık yapsanız ne fark edecek. Bu master planla ele alınmalı. Ulaşım planı bütüncül olarak ele alınmalı.”.