Uşak’ta bir dönem ‘Buraya gece insanlar girmeyi korkuyor, dönüşüm şart’ söylemiyle yapılan kentsel dönüşüm bölgesi, geceleri hala ürkütüyor.
Uşak’ın kentsel dönüşüm bölgesinde, işyerlerinin bulunduğu kısım sokak lambaları yanmadığı için geceleri karanlık oluyor. Burada her ne kadar esnaf faaliyetlerini akşam saatlerinde durdursa da gezinti yeri olarak inşa edilen Dokuzsele çayı kenarında da ışıklandırma yetersiz. Buraya konan aydınlatma direkleri yanmazken, ışıklandırmayı sadece 2 yakaya konan spotlarla sağlamaya çalışıyorlar.
Fakat yanan spot ışıkları, bu alanı hiçbir cazibe katmıyor. Kentteki büyük bir toptancı marketi ve kargoların arka kısmındaki alanda, zaman zaman bira kutuları da dikkat çekiyor.
Binaların dış cephesinin siyah camlarla oluşturulması da karanlık ortamı artıran bir diğer unsur. Bu yönüyle gündüzleri gösterişli ve geceleri ise ürkütücü bir durum ortaya çıkıyor.
Geceleri buradan insan geçemiyor!
Kentsel dönüşüm projesi uygulanmasına rağmen, burada güvenlikli bir durum söz konusu değil. Genellikle dönüşümün uygulandığı alanlarda güvenlikli bir ortam olacağına dair söylemler ortaya atılıyor. Uşak kentsel dönüşüm projesi tamamlanmasıyla, bu söylemin doğru olmadığı da ortaya çıkıyor. Geceleri buradan insan geçemiyor söylemi şu anda, Çarşı Uşak Projesi için ortaya konuyor. Aynı ifadeler, 2007 ve 2011 yılları arasında her 2 belediye başkanı tarafından da sık sık kullanılmıştı. Bir bölgede yapıları görsel açıdan ‘fiyakalı’ hale getirmek, bu tür alanları güvenli kılmıyor.
Malzemeler çok kötü ve sürekli dağılıyor
Fakat kentsel dönüşüm projeleri, genellikle kentlerin sosyo-kültürel durumunu bilmeyen kişilerce oluşturuluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ marifetiyle uzaktan koordine edilerek yapılan bölgedeki yapı malzemeleri de en ucuz olanlardan kullanılmış. Kentsel dönüşüm alanındaki kaldırımlar ve parke taşları darmadağın durumda.
Kentsel dönüşümde binaların altındaki esnaf tel örgü sorunu yaşıyor
Kentsel dönüşüm bölgesindeki bir diğer sorunsal da güvenlik gerektirmeyen alanlara gereksiz tel örgü masrafı yapılması. Ana cadde üzerindeki ve ışıklandırması yeterli olan konut alanlarına dahi alakasız yere tel örgü çekiliyor. Güvenlik gerekçesiyle yapılan tel örgü masrafı bölgedeki mülk sahipleri tarafından karşılanıyor. Apartman sakinlerine güvenlik için gereklilik olduğu ifade ediliyor. Fakat bu durum, bina altlarındaki esnafı zor duruma sokuyor. Yol üstü müşterisini kesiyor ve tel örgü olduğu için alışverişte caydırıcılık ortaya çıkıyor. Aynı kentsel dönüşüm yönetimi, işyerlerinin bulunduğu bölgedeki ışıklandırma sorunuyla bugüne kadar hiç ilgilenmedi.
ALİ ARASLI//