Uşak’ta son dönemlerde yaban domuzları, şehir merkezine sık sık iner oldu. Önceleri tarla olan lüks semtler artık yaban domuzlarının hedefinde…
Uşak’ta önceleri tarla olan yerlere yapılan lüks konut alanlarına domuz sürüleri dadanmaya başladı. Uşak’ta Kemalöz Mahallesi, Kuyucak, Bölme ve Yeşil Karaağaç civarlarında domuzlar sık sık görülüyor. Domuzların daha önce tarla olan bölgelere hala yiyecek aramak için gelmesi dikkat çekiyor. Zaman zaman bu bölgelerde oturan vatandaşlar, cep telefonlarıyla domuz sürülerini görüntülüyorlar. Kentte bugüne kadar hep videoları paylaşılan domuzlarla ilgili ne gibi bir çalışmanın olduğuna dair bir veri yok.
SORUMLULUK MİLLİ PARKLAR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ’NDE, BELEDİYE SADECE KOVALIYOR
Uşak’taki domuz sorunsalıyla ilgili görüştüğümüz Uşak Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü yetkilileri, sorumluluğun Milli Parklar’da olduğunu ifade etti. Uşak Belediyesi’nin zaman zaman telefonla şikayetler geldiğini ve domuzların olduğu yere giderek, sadece kovaladıklarını aktaran yetkililer, şu bilgiyi verdi: “Bizim domuzları vurma gibi bir yetkimiz yok. Domuzları alıp götüreceğimiz bir yer de yok. Ancak kovalayarak bulundukları alandan uzaklaştırıyoruz. Bu konuda sorumluluk Milli Parklar Müdürlüğü’nde”.
YAPILACAK TEK ÇALIŞMA, AVCILARIN DOMUZLARI VURMASI
Konuyla ilgili görüştüğümüz orman mühendisleri de, bu konuda yapılabilecek en somut çalışmanın domuz avı olduğunu ifade etti. Avcılık belgesi olanların bu konuda çalışma yapabileceğini belirten Orman Yüksek Mühendisi Murat Aydoğ, şu bilgiyi verdi: “Domuz sorunu Türkiye’nin bir çok ilinde var. Domuzlarla ilgili yapılacak en somut çalışma, avcılık belgesi olanların avlanması. Avcılık kulübüne üye olanlar ve kurumlar arasında bir işbirliği olabilir.”
DOMUZLAR NEDEN ŞEHİR MERKEZİNE İNİYOR?
Domuzların lüks semtlere kadar gelmesinin temel nedeni, bu alanların önceki dönemlerde verimli tarım arazisi olması. Domuz popülasyonunun olduğu bölgelere yakın olan lüks semtler, bu nedenle zaman zaman domuz istilasına maruz kalıyor. Yaban domuzlarının kent merkezine inme gerekçesini işin uzmanları, besin bulmayla bağdaştırıyor. Elektrikli ve elektriksiz çitler, çeşitli alarmlar ve yaban domuzlarına ait doğal yaşam ortamlarının iyileştirilmesiyle şehre inmesinin önüne geçilmesi de birer seçenek olarak duruyor.