Uşak’ta bir dönem yerli Rumların eğitim gördüğü, dili Fransızca olan bir okul vardı. Bu okulun adı Fransız mektebiydi.
Küçük Çarşıya yakın bir bölgede bulunan Fransız mektebinde Sörler görev alıyordu.
Fransız mektebinde görev alan Sörler, bugünkü Halit Ziya Uşaklıgil Ortaokulu’nu inşa ettiler.
Fakat okul olarak değil, kilisede görev alan rahibelere yatakhane olarak yaptılar.
Bu bilgiler, Uşak Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Karayaman’ın kaleme aldığı Op. Dr. Alaettin Ergöneç’in hatıralarında yer alıyor.
Ergönenç, hatıralarında, şu bilgiyi verdi:
“Şimdiki Halit Ziya'nın bulunduğu yer ve arka tarafları, Gavur Mahallesi olarak bilinirdi. Burada Rumların okuduğu Fransız mektebi vardı. Zaten Halit Ziya Ortaokul binası da rahibelerin kaldığı yermiş”.
Anadol'un kitabında da geçiyor!
Uşak’ta Halit Ziya Okulu’nun bulunduğu bölgedeki kilise, Kemal Anadol’un Büyük Ayrılık kitabında da geçiyor. Sayfa 528 ve 529’da Uşak’taki bir kiliseye gelen İzmirli bir Hıristiyan’ın buradaki durumu garipsemesi yer alıyor.
Kitapta şu ifadeler kullanılıyor:
“Urganlı, Ahmetli, Sardes, Salihli, Alaşehir… Ta Uşak’a kadar gitmişti. İşte orada bir kiliseye uğramıştı. AAA! Papaz ibarette Türkçe konuşuyor! Sonra düşünmüştü… Ne yapsın adam? Cemaat başka dil bilmiyor ki!”
Mehmet Keyvanoğlu’nun arşivindeki fotoğraf
Uşak Kültür ve Tanıtım Gönüllüleri Derneği Başkanı Mehmet Keyvanoğlu’nun arşivindeki bir fotoğraf dikkat çekiyor. Fotoğraf, Halit Ziya Okulu’nun tarihçesine ışık tutuyor. Tarihte bu binanın bulunduğu bölgedeki kiliseden bir fotoğraf var. Fotoğrafta ayin yapılırken görüntüler mevcut. Konuyla ilgili kısa bir bilgi veren Mehmet Keyvanoğlu, "Halit Ziya Uşaklıgil Ortakokulu binası ilimizdeki eski mekanlardan biri. 1840'lı yıllarda yapıldığı biliniyor. Bina bir dönem kiliseye hizmet için kullanılmış. Tabi zamanla buradaki bazı yapılar savaş ve çeşitli nedenlerle yıkılmışlar. Elbette bu tür binalarımızın tarihesini bilmek ve bunları bizden sonra gelenlere aktarmamız lazım" dedi. Keyvanoğlu, dernek olarak kentteki tarihi ve doğal yapıları koruma ve tanıtma faaliyelerini sürdürdüklerini kaydetti. ALİ ARASLI///
EDİTÖRÜN NOTU:
Buradaki bilgiler kentin tarihçesiyle ilgilidir. Amaç kentteki yaşanmışlıkları kent hafızası adına kayıt altına almak ve gelecek kuşaklara aktarımına katkı sağlamaktır.
Editör: Ali ARASLI