Ekonomi

Uşak'ta pekmez ve susamla gevreyen sokak simidinin fiyatı artacak!

Uşak'ta bir süredir 15 TL olması gündemde olan simit fiyatlarında halen bir değişiklik yapılmadı. Komşu illerde rakamın 15 TL'ye çıkan simit fiyatlarıyla ilgili simit esnafı talepte bulunduğunu ifade etti. Pekmezli su ve susamla gevreyen Uşak sokak simidinin yakında zamlanacağını belirten esnaf, "Çoğu ilde rakam 15 lira oldu ama bizde bir tekleme var galiba" dedi.

Abone Ol

Simit fiyatlarına Türkiye’nin bazı illerinde afaki zamlar yapıldı ve İstanbul’da 20 TL ve Kocaeli’nde de 15 TL rakamı belirlendi. Eskişehir ve Kütahya’da da simit fiyatlarının 15 TL olduğu öğrenildi.

Simit fiyatlarına diğer illerde yapılan zamlar, Uşak’ta zammın gündeme alınıp alınmadığını da merak konusu yaptı. Simit fiyatlarıyla ilgili fırıncı esnafı, geçtiğimiz günlerde 15 TL olmasına dair talepte bulundu. Ocak ayının başından beri bekleyen simitçi esnafına henüz bir yanıt verilmezken, kentteki simit tezgahlarında 100 gramlık susamlı ve pekmez suyuna banılmış çıtır gevreğin fiyatı halen 12,5 TL’den satışa devam ediyor.

UŞAK’TAKİ SİMİTÇİ ESNAFI MALİYETLERLE BAŞA ÇIKAMIYOR

Öte yandan konuyla ilgili kentte simit üretimi yapan fırıncılarla görüştük. Simitçi esnafı, simit üretiminde en büyük maliyetin işçilik olduğunu ve çalışanların çoğunluğunun asgari ücretin bir tık üzerinde maaş aldığını ifade etti. Simit üretiminde yetişmiş personel bulmanın zor olduğunu aktaran fırıncı esnafı, asgari ücrete gelen yüzde 30’luk zam ve elektrik, odun, un ve susam gibi ana girdi maliyetlerindeki artışın zammı kaçınılmaz kıldığını kaydetti.

Konuyla ilgili görüştüğümüz bir simitçi esnafı, “Maliyetlerimiz çok yükseldi ve zam talebinde bulunduk. Çevre illerin çoğunda zam geldi ama Uşak’ta bir tekleme var. Artan maliyetler ortada ve hiçbir işletme de zararına çalışmak istemez. Zammın en geç Mart ayına kadar yürürlüğe girmesini bekliyoruz” dedi.

UŞAK’TA GELENEKSEL SİMİT NASIL YAPILIYOR?

Uşak’ta geleneksel sokak simidi, kendine özgü özellikleri barındırıyor. Un, su, maya ve tuzun dışında hiçbir katkı maddesi olmayan hamur hazırlanıyor ve 1 saat kadar bir dinlenme işlemi uygulanıyor. Daha sonra simit yapımı kıvamına gelen hamur el işçiliğiyle forma sokuluyor. Bu süreçte pekmez ve su karıştırılarak kaynatılıyor. Forma giren simitler, pekmezli suda bekletiliyor. Hazırlanan sıcak pekmezin bir miktarı, bir kısmı kavrulmuş ve bir kısmı çiğ olan susamla karıştırılıp tavlama işlemi yapılıyor. Akabinde 3 ila 5 dakika pekmezli suda banyo yapan simit şeklindeki halka hamurlar tavlanmış susama bulanıyor. Simit tekrar el yordamıyla forma sokularak odun ateşinde pişmeye bırakılıyor. Bazı işletmelerde odun ateşi kullanılmazken, kentte en çok talep gören simit odun ateşinde olanı.