31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Uşak Belediyesi’nde yönetim değişti ve memur kontenjanından Serap Saruhan, Uşak Belediye Başkan Yardımcısı yapıldı.
Daha önce emekli olan ve CHP’den Uşak Belediye Meclis üyeliğine yedeklerden seçilen Serap Saruhan’ın memuriyete geri dönmesiyle birlikte partiden istifa etmemesi tepkilere yol açtı. CHP’den birinci sıra yedek meclis üyesi olan Kudret Yörük’ün belediye yönetimine kızıp istifa etmesinin ardından, Serap Saruhan’ın birinci sıra yedekliğe yükselmesi, CHP içindeki tepkilerin dozajını artırdı.
18 Ekim 2024’te yaptığımız haberde, söz konusu tepkileri ve Serap Saruhan’ın halen parti üyesi olduğunu doğrulattık. CHP Uşak İl Yöneticileri, haberimizin ardından, Serap Saruhan’ın istifa kararı aldığı ve CHP’yle ilişiğini kestiği bilgisini paylaştı. Konuyla ilgili görüştüğümüz İl Başkanı Sevinç Soyer Yazgan da söz konusu bilgiyi doğruladı.
ÖZKAN SARUHAN: HUKUKÇU DEĞİLSİN VE BİLMEDİĞİNİZ KONULARDA AHKAM KESİYORSUNUZ
Öte yandan konuyla ilgili Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Serap Saruhan’a telefonla ulaşamadık ve yine eşi Özkan Saruhan’la görüştük. Aynı zamanda arabulucu ve avukat olan Özkan Saruhan, “İstifa etmiştir veya etmemiştir bunun gazetecileri ilgilendiren yanı neresi? Bu konu haber değeri taşımıyor. Bu sizin saçma sapan işleriniz. Devlet memuru siyasi partiye girer girmez. Hukukçu değilsiniz ve hukukçu olmadığınız konularda ahkam kesiyorsunuz. İstifa etmiştir veya etmemiştir bu hiç sizi ilgilendirmez. İşini yapan insanları rahatsız etmeyin. Çalışan insanları rahat bırakın. Bırakın insanlar işini yapsınlar. İşini yapmayan varsa uğraşın ve hiç engel olmam ve desteklerim. İşini yapanlarla uğraşmayın” dedi.
KANUNLAR, MEMURUN PARTİ ÜYESİ OLMASINA İZİN VERMİYOR
Memurun parti üyesi olmasına ilgili kanun izin vermiyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, siyasi parti üyeliğiyle ilgili durumu belli bir çerçevede sunuyor. İlgili madde şöyle:
Tarafsızlık ve devlete bağlılık:
Madde 7 – (Değişik: 12/5/1982 - 2670/2 md.)
Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar.
Devlet memurları her durumda Devletin menfaatlerini korumak mecburiyetindedirler. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve kanunlarına aykırı olan, memleketin bağımsızlığını ve bütünlüğünü bozan Türkiye Cumhuriyetinin güvenliğini tehlikeye düşüren herhangi bir faaliyette bulunamazlar. Aynı nitelikte faaliyet gösteren herhangi bir harekete, gruplaşmaya, teşekküle veya derneğe katılamazlar, bunlara yardım edemezler.