Uşak’ın Ulubey ilçesine bağlı Sülümenli köyünde yer alan Blaundus Antik Kenti, yapılan son kazının ardından giderek büyüdü ve kalıntı halindeki şehrin büyük bir bölümü daha ortaya çıktı. Önceleri 1 adet olan su kemeri, yapılan kazı çalışmalarının ardından, 5’e çıkarıldı. Tanrıça Demeter tapınağı, kuzey tapınağı, tiyatro ve kamu binası da daha belirgin hale geldi. Tanrıça Demeter Tapınağı’nda yoğunlaşan kazı çalışması sonrasında tapınağın büyük bölümü ortaya çıktı. Demeter Tapınağının bulunduğu kısım büyük ilgi topluyor.
SU KEMERLERİ O DÖNEMİN TEKNOLOJİNE GÖRE MUHTEŞEM YAPILAR
Blaundus antik kentinde bulunan su kemerleri o dönemin imkanları göz önüne alındığında, muhteşem yapılar olarak görülüyor.
Helenistik dönemde inşa edilen kuzey surlarının giriş kapısı, darphane bölümü, sur duvarlarının bir kısmı şu anda gün yüzünde. İon tarzındaki çift boynuzlu sütunlar ve parçaları da yerinde görülmeye değer.
Kültür Portali’ndeki bilgilere göre Roma İmparatoru Claudius’un mabedi, yalnızca bir tarafında oturma kademeleri olan stadyum örnek olarak veriliyor.
Kentin güney yamacında bulunan tiyatro kalıntıları ile hemen yanı başında bulunan kaya mezarları da tek tek incelenerek keşfedilecek yapıların başında.
KEÇİLER BÖLGEDEKİ PEYZAJI SAĞLIYOR
Blaundus Antik Kenti’nde zaman zaman keçiler otluyor ve buradaki kenger, şapırga ve çoban dikeni gibi yabani otları da temizliyor. Keçilerin çanları burada hoş bir ezgi gibi kulağa geliyor. Keçiler, eserlere zarar vermiyorlar ve tarihi eser de kaçırmıyorlar. Aksine buradaki peyzajı doğal yollarla sağlıyorlar.