Daha önce Çarşı Uşak Projesi kapsamında gündeme gelen ‘geceleri buradan insan geçemiyor’ yaklaşımı hala geçerliliğini koruyor.

Gündüzleri olabildiğince yoğun ve vatandaşın rağbet gösterdiği Ayakkabıcılar Çarşısı’nın karanlık çöker çökmez ıssızlaşan sokaklarının yanı başında olan Nuri Şeker Caddesi’nde ise hayat akışı sürüyor.

Uşak Ayakkabıcılar Çarşısı111 (4)

AYAKKABICILIR ÇARŞISI NEDEN BU KADAR ISSIZ VE SESSİZ?

Ayakkabıcılar Çarşısı’nın geceleri ıssız ve de sessiz olmasının temel nedeni, alanın araç trafiğine kapalı olması şeklinde yanıt buluyor.

Çarşının araçların giriş ve çıkışı için uygun bir saha olmaması ve hemen bitiminde halen mezbelelik olarak yarım yamalak bekleyen eski Çarşamba pazarı etkisiyle, insanlar bu alana girmeye korkuyor.

Uşak ve Konya arasında tren bileti alarak yolculuk yapmak otobüse göre yüzde 50 daha ucuz! Uşak ve Konya arasında tren bileti alarak yolculuk yapmak otobüse göre yüzde 50 daha ucuz!

Uşak Ayakkabıcılar Çarşısı111 (3)

UŞAK AYAKKABICILAR ÇARŞISI NASIL İNŞA EDİLDİ?

Uşak’ın Ayakkabıcılar Çarşısı, daha önce hazırlanan ve çöp olan bir proje nedeniyle ortaya çıktı. 1978’i anlatan Azmi Yılancıoğlu’nun aktardığına göre, Uşak Ulu Camii, Burma Camii ve Karaali Camii arasında bir yeraltı çarşısı oluşturulmak istendi. Bu bölgede bulunan küçük dükkanlar, o dönemde yıkıldı ve sonrasında araya giren darbe nedeniyle bu proje çöp oldu. Yerinden olan esnafın bir bölümü, şu andaki Ayakkabıcılar Çarşısı’nda birikti ve çoğunlukla 2 katlı olan binalardan oluşan çarşı ortaya çıktı.

Uşak Ayakkabıcılar Çarşısı111 (2)

ÇARŞI UŞAK PROJESİ’NİN DURUMU MUALLAKTA

Önceki dönemde görev yapan Uşak Belediyesi yönetimi burada uygulanmak üzere Çarşı Uşak Projesi hazırladı. Fakat proje, 31 Mart 2024 seçimlerinden sonra yönetimin değişmesiyle birlikte askıya alınmış gibi bir durum ortaya çıktı. Esnafın bir bölümü projeye sıcak bakarken, büyük bir bölümü de bu çalışmanın olmasını istemedi.