Yaşam

Uşak'ta hayır için yapılan eser, para hırsına kurban gitti

Uşak’ın eski köprülerinden Çanlı köprünün kitabeleri para hırsı için çalındı. Köprünün yapımı için ayrılan para, tarihi yapıyı hedef haline getirdi.

Abone Ol

Uşak’ın eski köprülerinden Çanlı köprünün kitabeleri para hırsı için çalındı. Köprünün yapımı için ayrılan para, tarihi yapıyı hırsızların direkt hedefi haline getirdi.

Uşak’ın tarihi köprülerinden biri olan Çanlı Köprü, bakıma ihtiyaç duyuyor ve köprüye giden yolda da düzenleme gerekiyor.

Uşak’ta bir dönem Denizli yoluna geçit veren Çanlı köprü, Dokuzsele deresi üzerine 1255 yılında kuruldu. Bir dönem tarihi eser hırsızlarının zarar verdiği Çanlı köprünün taşlarının bir bölümünde dağılmalar oldu. Köprünün küçük bir bakımdan geçmesi durumunda eski haline döneceği belirtiliyor. Çanlı köprünün bulunduğu bölümün üst kısmından yeni çevre yolu geçiyor. Çanlı köprü Muharremşah’a giderken sağ tarafta bulunuyor.

KİTABESİ ÇALINDI

Uşak’ın tarihi köprüleri arasındaki Çanlı köprünün kitabeleri bir dönem çalındı. 2015’te restore edilen, fakat yavaş yavaş tekrar dağılmaya başlayan Çanlı köprünün kitabeleri bir dönem çalındı. 1970’li yıllarda köprünün kitabelerinin çalınması, o dönemde büyük tepki toplamıştı.

Köprünün tahrip olmasında da aç gözlülük ve para hırsı etkili oldu. Köpürün kitabesinde yazan şu ifadeler, hırsızların iştahını kabartmıştı:

Sarı saman, sarı altın

Bunu yaptıran Hatice Hatun

Sağında solunda bir kazan altın

Yıkılırsa yaptırılsın diye.

ÇEVRE YOLUNDAN BURAYA YÜRÜYÜŞ YOLU YAPILABİLİR

Çevre yolunun geçtiği bölümden Çanlı köprüye bir yürüyüş yolu yapılabilirdi. Çevre yolunun kenarına yapılacak bir cebe sürücüler araçlarını park edip, köprüyü ziyaret edebilirdi. Bu durum hali mümkün ve yapılamaz değil. Fakat bunun için belli bir bütçe gerekiyor. Çanlı köprünün cazibesi için bu sağlanırsa, kentin önemli bir eseri de vatandaş tarafından tanınmış olur.

HABER: ALİ ARASLI