TRT’nin Tabii platformunda yayınlanan Gassal dizisi nedeniyle cenaze yıkama hizmetlerine kaşı popülarite nedeniyle bir ilgi ortaya çıktı. CHP’li Altınordu Belediyesi, gassallık kursu açarken, Uşak’taki bir çaycı esnafı ise gassallara bedava çay ikram edeceğini duyurdu.
Söz konusu haberlerin ardından Uşak’ta kaç gassal çalıştığına dair, Uşak Belediyesi kaynaklarıyla bir görüşme yaptık.
Uşak Belediyesi Cenaze Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde 3’ü erkek ve 3’ü kadın 6 gassallın Ocak 2025’e kadar çalıştığı belirtildi. Ocak 2025 itibariyle gassal sayısının 5’e düştüğü ve erkek gasallardan M.G.’nin çeşitli bahanelerle işten çıkarıldığı öğrenildi.
GASSALLIK ZOR BİR İŞ, BİRİLERİ BU İŞİ YAPACAK
Daha önce kurumdan emekli olan bir gassal da bu mesleğin popülariteye aldanılarak yapılmayacağını ifade etti.
Cenaze yıkamanın İmam Hatip Liseleri’nde eğitiminin verildiğini aktaran ve ismini vermek istemeyen Uşak Belediyesi’nden emekli olan gassal, şu ifadelere yer verdi:
“Bazen yıkadığımız cenazeler param parça geliyordu. Tabi bunu düşündüğünüz zaman zor bir iş ve herkes bunu yapamaz. Popülariteye göre değil dini bilgi ve psikolojik duruma göre seçilecek bir meslekten bahsediyoruz. Uşak’ta uzun yıllar belediye bünyesinde gassallık yaptım ve aldığım maaş normal bir taşeron işçi maaşıydı. Piyasada gassalların şöyle böyle maaş aldığına dair söylemler de pek gerçeği yansıtmıyor”.