Ekonomi

Uşak’ta en az bin 500 kadına iş imkanı doğuyor

Uşak’ta en az bin 500 kadına iş imkanı doğuyor

Abone Ol

Uşak TSO’nun öncülüğünde başlayan organize sera projesiyle yüzde 75’i kadınlardan oluşan en az 2 bin kişiye istihdam sahası açılacak.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde başlatılan ve kentte 2 bin ila 3 bin kişiye iş imkanı sağlaması öngörülen Organize Sera Projesi için çalışmalar devam ediyor. Uşak’ın Banaz ilçesinin termal zenginliği ile dikkat çeken Hamamboğazı bölgesine kurulması planlanan Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) için çalışmaların devam ettiği kaydedildi.

Uşak Valiliği, Uşak Belediyesi, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası, Uşak Ticaret Borsası, Banaz Belediyesi ve Uşak Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin ortaklaşa hayata geçirmeye çalıştığı proje için Uşak Valiliği’nde bir toplantı yapıldı. Toplantıya söz konusu kurumların temsilcileri katılırken, Vali Yardımcısı Muammer Balcı başkanlık yaptı.

2 bin 400 dekar alana kurulacak olan organize sera bölgesi, kent tarımı modelini de hayata geçirecek. Jeotermal kaynakların bol olduğu Banaz ilçesindeki atıl araziler de tarıma kazandırılacak. Bölgede şimdiden fizibilite çalışmaları başlarken, rüzgar, güneş ve biokütle enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklar da sisteme eklemlenecek. Bu sayede sürdürülebilir ve çevreci bir yatırım yapılacak. Yağmur suyu hasadı  ile su tasarrufu ve karbon izinde azalımla yeşil üretim teşvik edilecek. TDİOSB alanındaki işletmelerin bulunduğu bölgeye aynı zamanda bank, kreş, market ve benzeri hizmetler de sunulacak. Teknokent merkezi ve laboratuvara da yer verilecek olan proje kapsamında istihdam edilmesi öngörülen vatandaşların yüzde 75’ini kadınların oluşturması bekleniyor. 

Söz konusu bölgede 25 büyük sera işletmesinin yer alacağını belirten Uşak Vali Yardımcısı Muammer Balcı “Yaklaşık 2 bin 400 dekar alanda kurulacak Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde, 10-25-50 ve 100 dekarlık yaklaşık 25 sera işletmesinin yer yer alması ve bu seralarda sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılması planlanmaktadır. Proje hayata geçtiğinde, %75'i kadınlardan oluşacak 3.000 kişilik istihdam sağlanacak olup kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler üretilecek, böylelikle üretim ivme kazanacaktır” dedi.