Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Uşak’ta 2004’te görülen davanın tekrar görülmesine karar verildi. Altın madeni davasında adil yargılama hakkının engellendiğini gerekçe gösteren AİHM’nin talebi üzerine, davanın ilk duruşması, yarın Uşak Adliyesi’nde görülecek.
Çevreyi kirlettiği ve Kışladağı’nda büyük bir çukur oluşturduğu gerekçesiyle sosyal ve konvansiyonel medyada tepki alan, buna karşın Uşak’taki ortalama her evden 1 kişinin iş talebinde bulunduğu Altın Madeni yöneticileri, duruşma öncesi bir açıklama yaptı. Duruşma öncesinde, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Uşak Valisi Naci Aktaş, AK Parti Milletvekilleri ve İl Başkanı Himmet Yaşar, davalı olan TÜPRAG Metal Madencilik’in Genel Müdürü Mehmet Yılmaz’la beraber bir fotoğraf verdi. Söz konusu fotoğraf da eleştiri konusu olurken, yerel ve genel idarecilerin yanında yer aldığı TÜPRAG Altın Madeni’nin faaliyetlerinin durup durmayacağı ise merak konusu oldu.
TÜPRAG: BU DAVA BİZİM FAALİYETLERİMİZİ ETKİLEMEZ
Yerel ve genel idarecilerin yanı sıra; ana muhalefet partisinden seçilen Uşak Belediye Başkanı ile de daha önce ticari bağları olduğu öne sürülen ve her siyasi partide kilit noktada bir adamı olduğu öne sürülen Kanadalı Eldorado Gold şirketinin Türkiye taşeronu TÜPRAG Metal Madencilik, yaptığı açıklamada şu hususlara değindi:
19 YILDIR DÜZENLİ DENETİM YAPILIYOR
TÜPRAG, Kışladağ Altın Madeni'nin üretime başlamadan önce ilgili bakanlıklar ve Uşak Valiliği tarafından oluşturulan komisyonlarca 19 yıldır düzenli olarak çevresel denetimlere tabi tutulduğunu öne sürdü. Açıklamada, bugüne kadar gerçekleştirilen tüm denetimlerde herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmediği ve bu durumun resmi raporlar ve bilimsel değerlendirmelerle de doğrulandığı iddia edildi.
Şirket, işletme alanında kontrolsüz atık su deşarjının söz konusu olmadığını, yağmur sularının toplanarak arıtıldığını ve madende geri kullanıldığını savundu. 2023’te Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından tahsis edilen yer altı suyunun yalnızca yüzde 47'sinin kullanıldığı belirtilerek, su tüketiminin optimize edilmesiyle çevresel risklerin en aza indirildiği belirtildi.
DÜZENLİ VE HABERSİZ DENETİMLER YAPILIYOR!
Kışladağ Altın Madeni'nde en az ayda iki kez olmak üzere 26 gözlem kuyusunda su için 34, toprak için 19 farklı kimyasal parametreyle denetim yapıldığı aktarıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından da düzenli ve habersiz denetimler gerçekleştirildiği ifade edildi. Biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik olarak, maden sahası ve çevresindeki bitki örtüsü ile yaban hayatının yılda iki kez Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü akademisyenleri tarafından izlendiği belirtildi.
“MAHKEME ÖNCESİ YAPAY GÜNDEM OLUŞTURULMAK İSTENİYOR”
Eşme ve Ulubey ilçelerinde sınırları olan ve İlyaslı’ya uzanan Kışladağ altın madeninde ekosistemin takip edildiğini iddia eden şirket yönetimi, şu ifadeleri kullandı:
"Bu izleme çalışmaları, maden sahası ve çevresinde tespit edilen türlerin ve popülasyonların sağlıklı olduğunu ortaya koymaktadır. 2006'dan bu yana gerçekleştirilen tüm çevresel izleme ve denetleme çalışmalarının yok sayılarak, kaynağı belirsiz analiz sonuçlarının madenin çevresel etkisi gibi sunulması, 12 Şubat'taki AİHM duruşması öncesinde yapay bir gündem yaratma çabasıdır."