Ekonomi

Uşak'ta atıklardan elektrik üretimi devam ediyor

Yeşil OSB konseptinde çalışmalar yapan Uşak’ta geri dönüşüm sektöründen kalan atıklar da yakma tesisinde elektriğe dönüşüyor. Yakma tesisi, büyük kentlerin yanı sıra Uşak’ta yer alıyor.

Abone Ol

Uşak Organize Sanayi Bölgesi’nde geri dönüşümde işlenen tekstil atıklarından kalan atıklar, bölgedeki katı atık yakma tesisinde elektrik enerjisine dönüşüyor. Uşak’ta 2 OSB’de günlük yaklaşık olarak 2 bin 500 ton tekstil atığı geri dönüşüme tabi tutuluyor. Geri dönüşüm sektöründeki atıklardan kalanlar ise tekrar işleme tabi tutuluyor.  Uşak’taki geri dönüşüm firmalarının ekonomik bir değere dönüştürdüğü tekstil atıkları ve kırpıntılardan çıkan ve son atık olarak bilinen atıklar da, Uşak Tekstil OSB’deki katı atık yakma tesisinde yakılıyor. Bu yolla elektrik elde edilirken, doğaya zarar verecek unsurların da önüne geçiliyor. Tekstil atıklarının bertarafında iyi bir noktada bulunan Uşak’ın önümüzdeki günlerde evsel ve sanayi tesislerinin atık su arıtma tesislerine yatırım yapması bekleniyor.
Uşak Tekstil ve Deri Karma OSB’de faaliyet gösteren tesislerde devam eden üretim, pamuk üretimi için kullanılacak olan ve ülkemizdeki su kaynaklarını tasarruf ediyor. Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı hesaplamalara göre Türkiye’deki suyun yüzde 8,2’si bu yolla tasarruf edilirken, ekili alanlar ve su kaynakları diğer ürünler için elverişli hale geliyor.
UŞAK’TA YEŞİL OSB HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA İLERLENİYOR
Uşak’ta Yeşil OSB hedefleri de bulunuyor. Yeşil OSB hedeflerinin tutturulması için çevreye yatırım ve yenilenebilir enerji kaynakları önem az ediyor. Yeşil OSB’yle ilgili daha önce bir projeksiyon ortaya koyan kentte, karbon ayak izi ve kuraklıkla mücadeleye dair bir dizi plan ve proje hayata geçirildi. Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakatı duyurmasından sonra; döngüsel ekonomi, sürdürebilirlik, karbon Ayak İzi, su Ayak İzi, kuraklık ve  Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Hedefleri’nin daha fazla gündemlerde yer almaya, işletmelerin vizyonlarında görünmeye, ülkelerin makro stratejilerine girmeye başladığını belirtti.  Yeşil OSB hedefi için kentte bugüne kadar bir dizi toplantı, sempozyum ve benzeri çalışma yapıldı. Uşak Tekstil OSB’nin 3’üncü genişleme sahasının bu konseptte oluşturulması için de yoğun bir çalışma bulunuyor.