Ekonomi

Uşak'ta Atapark ve diğer bölgelerde mantar gibi türeyen kafeteryalar para kazanıyor mu?

Uşak'ta ve diğer illerde mantar gibi kafeteryalar türüyor. Peki her kafeterya açan ihya oluyor mu? Atapark ve kent merkezinde mantar gibi türeyen kafeteryalar para kazanıyor mu?

Abone Ol
Uşak ve diğer illerde giderek yayılan iş kollarının başında kafeterya işletmeciliği bulunuyor. Ne iş yapacağını düşünen ve cebinde biraz parası olanın aklına ilk olarak, “Hadi kafe açalım” düşüncesi geliyor. Bu düşünceyle Uşak’ın işlek noktalarından biri olan Atapark’ın çevresi mantar gibi kafeteryalarla donandı. Bunun dışında kent merkezinde Naz Kafe ve çevresi olarak bilinen alanda da mantar gibi kafeterya ve kahveciler türemeye başladı. Peki bu işte zannedildiği gibi yüksek kar marjı var mı? Her kafeterya açan ihya oluyor mu?
                                                                                              
Bu konu Uşak’ın dışında, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerin de kronik sorunu gibi duruyor. İnşaat sektörü pik yapınca hurra inşaata yüklenen Türk yatırımcılar, şimdi de herkes kafeterya açıyor diye bir furya mantığıyla bu tür mekanlara açıyor.
Fakat sektörden gelen bilgilere göre parasını batıran veya işi eline yüzüne bulaştıranların da sayısı bir hayli fazla.
Konuyla ilgili işletmeci Şahin Çiçekçi, kafe açalım mı diyenlere altın değerinde tavsiyelerde bulunuyor.
33 yaşındaki işletmeci Şahin Çiçekci, “şehir efsanesi” diye nitelediği bazı bilgilerin insanları yanıltarak onları hizmet sektörüne yönelttiğini, bunun sonucunun da çoğunlukla hüsranla noktalandığını vurguladı.
 
Kafeteryacılar büyük paralar kazanıyor mu?
Bu şehir efsanelerinden birinin “devasa kâr” olduğunu belirten Şahin Çiçekci, Şu bilgileri verdi:
“Evet, kaba hesaplarla sonuç devasa kârlar oluyor, bu yüzden de insanlar ‘hadi kafe açalım’ diye kafe açıyorlar ama bu sektörde karlılık, detaylı bir hesap ve iyi bir işçilikle mümkün oluyor. Hep yapılan hatadır aslında, yüksek kâr hesabı genellikle çok çok önemli kalemlerin hesaba dahil edilmemesi sonucu elde ediliyor. Vergi, stopaj, personelin maaşları haricinde sigorta, ulaşım, yemek gibi ek ödemeleri, hatta temizlik malzemeleri bile hesaplanmıyor. Faturaları dahil etmeyi unutan arkadaşlarımız dahi çıkıyor. Kaldı ki bir işletmeyi ayakta tutan müşterilerin sürekli ziyaretidir, yani müdavimlik müessesesi… Bu da, ortalama bir işletmede açılır açılmaz hemen oluşmaz. Yani bu kaba hesap çoğunlukla tutmaz”.
Kafeterya işleten ve açmak isteyenlere tavsiyeler
Şahin Çiçekci işletmesini büyütmek isteyen girişimcilere “benim rehberimdir” dediği on tavsiyesini şöyle sıraladı:
  • Unutmayın ki sizin büyümenizi sağlayacak en büyük ortağınız müşterileriniz. Siz onları memnun etmeden büyüyemezsiniz.
  • Sizin onların memnuniyetini sağlayacağınız en önemli unsur lezzetiniz. Unutmayın ki göz yanılır, kulak yanılır fakat damak asla yanılmaz. Daha az maliyetiniz olacak diye, lezzetinizi bozmayın.
  • Unutmayın ki; lezzetiniz ne kadar iyi olursa olsun insanlar geldikleri yerde mutlu olmak isterler.
  • Misafirlerinize paylaşabilecekleri bir fotoğrafı oluşturacak tasarım için hiç bir harcamadan kaçmayın.
  • Herkesin bildiği ve göz ardı ettiği bir gerçek var. İnsanlar bulundukları yerden bir fotoğraf paylaşıp beğeni almak isterler.
  • Buna olanak sağlayın. İşletmenin görseli ve sunacağınız yiyecek, içecek görseli için harcayacağınız hiçbir tutardan kaçınmayın.