Ekonomi

Uşak'ta 4 daire parası eden otobüs hattı şimdi 1 daire etmiyor!

Uşak Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı, “Otobüsçü esnafı en az kazanan esnaf haline geldi. 5 yıl önce 1 otobüs hattı 4 daire parasıydı” dedi.

Abone Ol

Pandeminin Uşak’ta toplu taşıma aracı kullanma alışkanlığını azalttığını belirten Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Korkmaz, “Otobüsçü esnafı en az kazanan esnaf haline geldi. 5 yıl önce 1 otobüs hattı 4 daire parasıydı” dedi.

Uşak Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mustafa Korkmaz, pandemiyle birlikte alışkanlıkların büyük oranda değiştiğini ve daha önceki yıllarda olduğu gibi toplu taşıma kullanma alışkanlığının azaldığını söyledi. Uşak’taki şoför esnafının büyükşehirlerdeki toplu taşımayla kıyaslanmasının doğru bir değerlendirme olmayacağını belirten Korkmaz, “Otobüsçü ekonomik durumdan dolayı araçları değiştiremedi ve müşteri daha da azaldı. Bu nedenle vatandaş taksiye yöneldi. Şu dönemde kamyoncuların nakliye işi de fena değil. Otobüsçü esnafı en az kazanan esnaf haline geldi. 5 yıl önce 1 otobüs hattı 4 daire parasıydı” dedi.

Uşak Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mustafa Korkmaz, şoför esnafının artan akaryakıt, yedek parça ve sigorta masrafları karşısında büyük sorunlar yaşadığını ve 2 yılı aşkın süre devam eden pandemi ve üniversite öğrencilerinin kente gelmemesi nedeniyle esnafın gelirinin iyice düştüğünü ifade etti. Pandemi sürecinde vatandaşın toplu taşıma kullanma alışkanlıklarının değiştiğini ve covid-19 salgınına karşı bireylerin mesafe kavramına daha fazla dikkat ettiğini belirten Korkmaz, “Pandemiden önce Uşak’ta kent merkezinde taşıma yapan esnafın işleri daha iyiydi. Fakat pandemide hayatımızdaki bir çok alışkanlık değişti ve bunlar bir çok bireyde genel-geçer alışkanlık haline geldi. Bu nedenle eskisi gibi otobüs kullanımı yok ve esnafın da işleri ister istemez bundan olumsuz etkilendi.

OTOBÜSÇÜ ARTAN FİYATLAR NEDENİYLE ARACINI YENİLEYEMİYOR

Son 3 yılda yaşanan gelişmeler nedeniyle esnafın büyük oranda bocaladığını dile getiren Korkmaz, şöyle konuştu: “Otobüsçü ekonomik durumdan dolayı araçları değiştiremedi ve müşteri daha da azaldı. Bu nedenle vatandaş taksiye yöneldi. Şu dönemde kamyoncuların nakliye işi de fena değil. Otobüsçü esnafı en az kazanan esnaf haline geldi. 5 yıl önce 1 otobüs hattı 4 daire parasıydı. Ama şu anda bir taksi hattı 2 milyon TL ve otobüsçünün hattı da 2 milyon. Çünkü pandemide döneminde taksi kullanayım, tek gideyim ve rahat gideyim diye düşünceler vatandaşta daha fazla yer etti. Taksiciler önceden çok kazanamazdı ve şimdi onların işlerinin iyi olduğunu görmek beni de mutlu ediyor. Tabii benim gönlümden tüm esnafımızın para kazanması geçiyor”. 

UŞAK’TAKİ YOLCU İNDİ-BİNDİSİYLE BÜYÜKŞEHİRİNKİLER BİR DEĞİL

Kentteki otobüsçü esnafının zaman zaman büyükşehirlerdeki otobüslerle kıyaslandığını ve bunun rasyonel bir değerlendirme olmadığını belirten Korkmaz, “Ben yıllarca şehir merkezinde otobüs hattı çalıştırdım. Otobüsçülük uzaktan bakıldığı gibi değil ve buraya ciddi yatırımlar yapılması lazım. Büyükşehirlerde inen ve binen yolcu sayısı hat boyunca çok fazla ve bizde ise bu durum tam tersi. Günün bazı saatlerinde yoğunluk oluyor ve işe gidip ve gelirken bunu görenler sanki her  sefer böyle gibi bir algıya kapılıyor. Günün çoğu saati otobüsçü kazanamadığı için 10 dakikada gideceği yere, daha yavaş gidiyor ve yolcu alıp boş gitmemek için 15 dakikaya çıkarıyor.  Hatta size şöyle bir şey söyleyelim, Karakıran hattı bizim en revaçta hattımızdı ve bu bölgede vatandaşın büyük bölümünün kendi aracı da olduğu için artık toplu taşıma kullanan sayısı azaldı. Karakıran hattı sahipleri belediyeye hatta dağıtım olması için talepte bulundu” dedi.