Ekonomi

Uşaklılar ithal şarap istemiyor

İthal etten sonra şimdi de ithal şarap tepki topluyor. Uşak, Eşme, Salihli, Kula ve Bekilli gibi ilçelerdeki üreticiler tepkili. Uşaklılar ithal şarap istemiyor

Abone Ol

Şarap ithalatına gümrük vergisi muafiyetine Uşak Eşme ilçesi Güllü köyü üzüm üreticileri tepki gösterdi. Köylü, “İthal şarap istemiyoruz” dedi.

Uşak’ın Eşme ilçesi Güllü köyündeki şaraplık üzüm üreticileri, bir basın açıklaması yaparak, gümrüksüz şarap ithalatına karşı çıktı. Türkiye ve Azerbaycan arasında imzalanan ticaret anlaşmasına göre 10 yıl sürecek anlaşma yılda 1 buçuk milyon litre şarap ve alkollü içeceklere gümrük vergisi muafiyeti tanıdı. Bu anlaşma, Uşak’ın Eşme ve Karahallı ilçeleri, Manisa Kula ve Salihli ve Denizli Bekilli gibi ilçelerdeki üzüm üreticilerini endişelendirdi. Anlaşmayla içerideki şarap ihtiyacının yurtdışından sağlanacağını belirten Eşme Güllü köyü üzüm üreticileri bir eylem yaptı. Basın açıklaması yaparak, şarap ithalatına karşı çıkan Güllü köyündeki üzüm üreticileri, bunun küçük yatırım yapan çiftçileri bitireceğini ifade etti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Güllü köyü üzüm üreticileri, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye ve Azerbaycan arasında bir anlaşma yapıldı ve bu anlaşmaya göre şarap ve alkollü içeceklerden gümrük vergisi alınmayacaktır. Kendi ülkemizde piyasa neredeyse durma noktasına geldi. Azeri devletine karşı şarap ve içkiler için gümrük vergisinin sıfırlanması nedendir? Bu anlaşma üzüm üreticilerini bitirecektir. Küçük çiftçileri bitirecek olan bu anlaşma, büyük şirketlere yarayacaktır. Üzüm üreticileri, bu anlaşmadan büyük mağduriyet duyacaktır ve bizler de kooperatiflerle bu soruna değiniyoruz. Üreticiler olarak buradan hükümete sesleniyoruz. Şarap ithalatından vazgeçin. 22 yıldır iktidarda olan hükümet her zaman küçük çiftçileri bitirme politikaları uygulamıştır”.

Öte yandan son dönemlerde et ithalatı da büyük tepki topluyor. Uşak’taki bir köy muhtarının kente ithal hayvan getirtmesi de dikkat çekiyor. Fakat bu noktadaki en temel gerekçe ise artık Uşak ve çevresinde yeterli sayıda hayvan üretiminin yapılması şeklinde oluyor.

NOT: FOTOĞRAF ALATTİN KARAHAN'DAN TEMİN EDİLMİŞTİR!