Uşaklı vatandaşlara kurbanlık seçimi ve kesim için önemli bilgiler verdi
Kurban bayramı öncesi sıkça sorulan sorular konusunda Uşak halkını bilgilendirmek için bir bilgi notu servis eden Özgür Uğur, akıldaki sorulara yanıt verdi. Uğur, kesim öncesi ve sonrası gerekli kontrol ve hijyen kurallarına dikkat çekerek gereken hassasiyetin gösterilmesiyle insan sağlığı açısından risk oluşturan tüberkuloz, brusella, şarbon gibi bir çok hastalığın yayılmasını önlemek amacında olduklarını kaydetti.
İnsan ve hayvan sağlığını ilgilendiren çok sayıda bakteri, virus ve mantarların sebep olduğu hastalıkların büyük problemlere yol açtığına dikkat çeken Uğur, şöyle konuştu: “Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar ki biz bunlara Zoonoz’lar diyoruz; Halk sağlığını etkilemelerinin yanı sıra hayvanlarda önemli verim düşüklüklerine ve ölümlere yol açarak ülke ekonomisi açısından da önemli kayıplara neden olmaktadır”. Uğur, Uşak halkının merak ettiği tüm sorulara şu şekilde yanıt verdi;
Kurbanlık Seçiminin Püf Noktaları
1. Seçilecek hayvanların vücut yapılarının iyi, tüylerinin parlak olması, çok zayıf (kaşektik), gebe veya yeni doğum yapmış olmaması gerekmektedir.
2. Dış görünümü canlı olmayan, salya, burun akıntısı, pis kokulu ishal olan, vücudunda yara, şişlik, ödem olan hayvanlar satın alınmamalıdır.
3. Hayvanların kulak küpeleri kulaklarında olmalıdır. Hayvanların nereden geldiği bilinmeli dir. Bunun için ilk iş satıcıdan hayvanın nereden geldiğini ve hangi işletmelerden geçtiğini gösteren hayvanın kulak küpe numarası ile uyumlu hayvan pasaportunun istenmesi, başka il ve ilçelerden gelen hayvanlardan ise yurt içi Veteriner Sağlık Raporunun gösterilmesi istenmelidir.
4. Kurbanlık hayvanlar kesime kadar evde ya da kesimhanelerde uygun şartlarda barındırılmalı, aşırı sıcak, kapalı ve havasız yerlerde ya da tamamen aşırı rüzgar ve yağış alan yerlerde barındırılmamalıdır.
5. Kurbanlık hayvanlar kurbana 1 gün kala fazla beslenmemeli, evlerdeki yemek ve mutfak artıkları verilmemeli, aşırı yemlemeden kaçınılmalı, az miktar da kaliteli kaba yem dediğimiz kuru ot ve yonca kurusu verilmeli, hayvanların önünde her zaman temiz içme suyu bulundurulmalıdır.
Kurbanlık Kesim Yerlerine Götürülürken ve Kesim Esnasında İse;
Kesim öncesi kurbanlık hayvanlara 12 saat süresinde yem ve ot verilmemeli, içebildikleri kadar su verilmelidir
Kurban hizmetleri komisyonunun izin verdiği kesim yerlerinde Veteriner Hekim gözetiminde kesim yaptırılmalıdır .Bu mümkün değilse eğer; Kesim yerlerinde yeterli ve tazyikli su bulundurulmalı, kesilen hayvanları asmak için gerekli düzeneğin kurulmuş olması gerekmektedir.
Özellikle sığırlar mutlaka ehil kişilerce yatırılarak sıkıca bağlanmalı, yatırma ve bağlama sırasında hayvanlara eziyet edilmemeli, bu esnada çarpma ve vurmalara karşı dikkatli davranılmalıdır.
Kurbanlık hayvanlarda stres yaratacak kötü muamelelerden kaçınılmalıdır. Bu durum kesim sonrası et kalitesi ve hijyen açısından oldukça önemlidir.
Kesim esnasında kötü muamele gören ve stres yaşayan hayvanlarda vücuttaki kanın boşalmasında sıkıntılar yaşanabileceği gibi dokular arasında biriken kan etin kısa sürede bozulmasına ve damak tadının da istenilen seviyeye ulaşmasına engel olmaktadır. Bu nedenle kesimi yapılacak hayvanlar strese sokulmadan ve acı çektirilmeden kesim yapılmalıdır.
Kesimde her iki şah damarı da aynı anda kesilmeli ve iyi bir kanatma sağlanmalıdır.
Kesilen ve derisi yüzülen hayvanların karın ve göğüs boşlukları açılarak sindirim, solunum, üreme ve boşaltım sistemlerine ait organlar kan akıtılmasından sonra en geç 30 dakika içerisinde vücut boşluklarından çıkartılmalıdır.
Hastalıklı olduğu düşünülen karkas ve iç organlar Veteriner Hekim tarafından kontrol edilmeli, söz konusu karkas, iç organlar ve yenilmeyen iç organlar çevre temizliği ve hijyen kuralları dahilinde imha edilmeli, kesinlikle çöplere atılmamalıdır.
Çevredeki yabani hayvanların, kedi ve köpeklerin atıklara ulaşması engellenmeli, sinekler ve kötü kokuların oluşmaması için önlem alınmalıdır.
Kurban derileri bekletilmeden tuzlanıp katlanmalı ve öyle muhafaza edilmelidir.
Kesimi tamamlanmış kurban etleri temiz kap ve poşetlere konularak taşınmalı ve güneş görmeyen serin yerlerde dinlendirilmelidir. Etler ve iç organlar aynı kaplarda muhafaza edilmemelidir. En az 24 saat dinlendirilen etler daha sonra buzdolabı veya derin dondurucularda saklanmalıdır.