Gündem

Uşak’ın Trabzon’dan neyi eksik?

TEMA Uşak İl Temsilcisi ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış Metin'in ifadeleri bu soruyu aklıma getirdi. Peki çözüm var mı?

Abone Ol

Uşak’ta çevre yolunda meydana gelen göçükler, kentteki sivil toplum kurumlarının bu olumsuz duruma karşı bir refleks geliştirmesine yol açtı.

Kısa bir süre önce belli bir bölümü açılan yol, Kayaağıl’ın bulunduğu bölgedeki bentten itibaren göçtü ve yaklaşık olarak 150 metre gibi bir mesafede çatlak ve yarıklar da beraberinde geldi.

Yaşanan  bu olumsuz durumun üzerine, Karayolları ekipleri gerekli müdahaleleri başlattılar ve sorunun bölgedeki su seviyesindeki artıştan kaynaklandığı ifade edildi.

Görüldüğü gibi iklim değişiklikleri, hayatımızın her alanını etkiliyor. Aşırı kuralık sonrası gelen yoğun yağmurlar, hiç hesapta olmayan konuları gündeme getirebiliyor.

Benzer durum, Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acili için oldu. Buraya yatırım yapılmadan önce, o dönemin bir milletvekiline çok yakın tanıdığım bir arkadaşım, “Sayın Vekilim burası eskiden bataklıktı burada camızlar oynardı. Yarın öbür gün yoğun yağmurdu sorun olursa ne yapacaksınız?” diye sormuş. Tabii bizim vekilin cevabı, “Böyle bir yağmur 50 yılda bir yağar” şeklinde olmuş. Tabii bu yağmurlar 50 yılı beklemedi ve kısa bir süre önce bardaktan boşalırcasına yağdı ve hastaneyi de su bastı.

Meğer hastane bizim gördüğümüz kısımmış, bir de işin görünmeyen yüzü de yol ve benzeri yapı unsurlarına yansıyarak, karşımıza çok sonradan çıktı.

Yaşanan bu duruma TEMA Başkanı Prof. Dr. Barış Metin de bir tepki gösterdi. Sosyal medyada bir paylaşım yapan Prof. Dr. Barış Metin, yaşanan bu olay üzerinden tüm yatırımlara dair bir eleştiride bulundu.

Prof. Dr. Metin, şu ifadeleri kullandı:

“Sayın yetkililer bir Uşaklı olarak merak ediyorum, Uşak İli Türkiye Cumhuriyeti’nin bir parçası değil mi? Nereden çıktı bu soru? Açıklayalım efendim; Ülkemizin Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu illerine, Ege bölgesindeki diğer şehirlere hatta bazı büyük ilçelere baktığımızda buralara Uşak’tan çok çok fazla yatırım yapıldığı görülürken Ankara - İzmir gibi iki büyük şehre yakın, sanayi şehri, tarım, eğitim, turizm potansiyeli yüksek olan Milli Mücadelenin kalbi Uşak neden hak ettiği yatırımlardan mahrum kalmaktadır?

İşte bakın bu kanaati doğrulayan yeni bir gelişme; on yılı aşkındır tamamlanamayan çevre yolunun yarısı bir kaç ay evvel açılmıştı maalesef göçük nedeniyle o da kapatılmış.

Sevgili Uşaklılar;

Kısa süre önce Karadeniz illerini gezme fırsatım oldu. Gözlemlerine göre bölge merkezi bütçeden ciddi pay almış. Gözümüz yok ama Ege’nin kadim kenti Uşak ile kıyas yapılırsa kendi kentimin durumuna üzüldüm. Bu nedenle alınganlık etmesinler lütfen Uşak’ı uzun yıllardır yöneten sayın büyüklerimize bir sitem hakkımdır.

Sevgili Uşaklılar size bir bilgi vermek isterim.

Sadece Trabzon’a yapılan çok sayıdaki tünelin bir tanesine ayrılan bütçe dahi kanaatimce Uşak’ın çevre yolu, otobüs terminali, stadyum, park gibi uzun yıllardır çaresizce çözüm bekleyen sorunlarının dermanı olur. Saygılarımla”.

UŞAK’IN TRABZON’DAN NEYİ EKSİK?

Prof. Dr. Metin’in bu sitemi ve Karadeniz’den verdiği örnekler, “Uşak’ın Trabzon’dan neyi eksik?” sorusunu ister istemez sormamıza yol açıyor.

Trabzon uzak kalır derseniz… Afyon, Kütahya veya Bilecik’ten de örnek verebiliriz. Uşak’ın ayarında olan Bilecik’ten İstanbul’a giderken geçiyoruz. Bilecik’in hem merkezinin hem de ilçesi Bozöyük’ün dahi kendine has otobüs termalinin olması, çevre yollarının tamamlanması ve bunun haricinde buraya yapılan 2 devasa tünel de Prof. Dr. Barış Metin’in verdiği örneklere eklenebilir.

Uşak’ın Trabzon’dan neyi eksik sorusuna, az çok kendimce bir cevap aradım.

Bana göre bir ekip ruhu ve bu ekibe kaptanlık edecek bir figür gerekiyor.

Kent için lobi çalışması yapacak ve siyasetten uzak isimlerin güçlenmesi, ihtiyaçları çözme noktasında yarar sağlayacağı gibi, kentin de vizyonunu daha ileriye taşıyacaktır.

ALİ ARASLI ///