Yaşam

Uşak'ın ortasındaki bu bölge adını depremden sonra aldı!

Uşak’ın merkezi noktalarından biri olan Kırıkminare, adını 1949’daki depremden sonra aldı. Depremde yıkılan caminin minaresi üzerine bu bölgeye Kırıkminare denilmeye başlandı.

Abone Ol

Uşak’ta Hisarkapı Ulu Yolunun çarşı merkezdeki başlangıcı olan ve daha önceki yıllarda Paşa Caddesi olarak bilinen Kırıkminare, tarihi dokusu ve minaresiz camisiyle ilk günkü özelliğini koruyor. Arnavut taşlarla döşenen ve burada bir dizi tarihi yapıya da ev sahipliği yapan Kırıkminare adını, 1826’da yapılan ve 1949’daki depremde yıkılan minareden alıyor. Ege’de Yenigün Gazetesi’nin yaptığı habere göre Uşak’ın çarşı merkezinde yer alan tarihi Kırıkminare Camii, 1826 yılında Kabaklarlı ailesi tarafından inşa edildi. Ve depremde meydana gelen hadise bu bölgeye adını verdi:

DEPREMDE KIRILAN MİNARE BÖLGEYE ADINI VERDİ

Bu bölgenin ismi 1949’dan sonra verildi ve bu tarihteki depremde caminin minaresi kırıldı. Alt katı taştan, üst katı ahşaptan yapılan yapı, hem cami hem de medrese olarak kullanıldı. Başlangıçta minareye sahip olan cami, 1949 yılında meydana gelen büyük depremde ağır hasar gördü. Üst katı yıkılırken minaresi de zarar gördü ve onarılmadığı için halk arasında “Kırıkminare” adıyla anılmaya başlandı.

YAPI RESTORE EDİLİRKEN BAZI SORUNLAR ORTAYA ÇIKTI

1950 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen cami, çeşitli dükkan ve derneklere tahsis edildi. 1952 yılında ise ibadete tamamen kapatıldı. 2005 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları, aslına uygun olmadığı gerekçesiyle dönemin Uşak Valisi Kayhan Kavas tarafından durduruldu. Yapının özgün haline dönmesi için yapılan müdahalelerle Kırıkminare eski görünümüne kavuşturuldu.

15 TEMMUZ’DAN SONRA KAPATILAN BİR DERNEK DE BU BİNAYI KULLANDI

Bir dönem çeşitli dernekler tarafından kullanılan Kırıkminare, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından KHK ile kapatılan bir dernek tarafından da kullanılmıştı. Tarihi dokusuyla bölgenin simgelerinden biri haline gelen yapı, 1 Ekim 2021’den itibaren yeniden ibadete açıldı. Günümüzde daha çok mescit olarak hizmet veren Kırıkminare, bulunduğu bölgeye adını vermeye devam ediyor. Çevredeki birçok işletme, kıraathane ve kasap da bu tarihi mekânın ismini taşıyor.