Uşak'ın köklü sektörü dericiliğin sorunları masaya yatırıldı
Deri, tekstil ve seramik sektöründe pilot üniversite seçilen Uşak Üniversitesi’nde sektörel bazda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırılıyor. Kentteki köklü sektörlerden deri sanayisi için yapılan toplantıda, sanayicinin nihai ürün elde etmesi ve yılın 12 ayı durmaksızın çalışması için görüş ve öneriler konuşuldu. Uşak Valisi Demir, sanayiciden nihai ve marka ürün beklediklerini söyledi....
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl duyurduğu ve Uşak’ta deri, seramik ve tekstil alanında bölgesel kalkınma ve ihtisaslaşmayı öngören programla ilgili çalışmalar devam ediyor. Dün tekstille ilgili geniş katılımlı bir toplantıya ev sahipliği yapan Uşak Üniversitesi, bugün de kentteki köklü sektörlerden dericiliği masaya yatırdı. Uşak Valisi Salim Demir, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı, deri sanayicileri ve akademisyenlerin katıldığı toplantıda, sektörün yaşadığı sorunlar ve çözüm yolları ele alındı.
Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki senato salonunda yapılan toplantının açılış konuşmasını Vali Salim Demir yaptı. Vali Demir, deri sektöründen nihai ürün beklediklerini ve bunun kent ekonomisine ve ilin tanıtımına olumlu yansıyacağını söyledi.
Sanayicinin yeni trendleri takip etmesini isteyen Vali Demir, “Sayın Cumhurbaşkanımız, ilimiz için deri, seramik ve tekstil alanında ihtisaslaşmayı öngören bir programı başlattık ve bunun önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Uşak deri sanayisi için önemli kentlerden birisi, fakat yıllardır giysilik deriye yönelik ara mamul üretimi söz konusu. Bunun artık bir sonraki aşaması, kendinize has ve markalaşan nihai ürünler elde etmektir. Devletimiz sanayicimize yönelik önemli destekler sağlamaktadır. Ürettiğimiz ve sattığımız mal ve hizmetlerin değerlerini artırmak için, nihai ürün ve markalı ürün elde etmemiz lazım. Bu çalışmaların bu noktada önemli katkıları olacağını düşünüyorum ve ilimiz için hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.
REKTÖR PROF. DR. SAVAŞ: SANAYİCİDEN PARA İSTEMİYORUZ, TEK TALEBİMİZ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE YANIMIZDA OLMALARI
Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, deri,tekstil ve seramik sektörünün sorunlarını çözmek için bir dizi proje geliştirileceğini ifade etti. Uşak Üniversitesi’nin sadece ders veren ve makale yazılan bir kurum olmadığını, aynı zamanda kentin sorunlarına çözüm üreten bir bilim yuvası olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Üniversite olarak sanayi ile işbirliği geliştirmek, deri, tekstil ve seramik sektöründeki temsilcileriyle bir araya gelerek bu tip toplantıları yapmak istiyoruz. Uşak Üniversitesi, 2016’da her üç sektör için de pilot üniversite olarak seçildi. 3 farklı alanda pilot üniversite seçilen tek kurumuz. Biz sanayicimizden her hangi bir para istemiyoruz, sizin sorunlarına çözüm üretmek, katma değer elde etmek ve dışa bağımlılığı azaltmak istiyoruz” dedi.
Deri sektörünün temsilcilerinden alınacak fikirlerin önemli olduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. Savaş, “Deri sektörünün temsilcilerinden alacağımız bir takım fikirleri, yapacağımız projemizde kullanacağız. Sizden tek isteğimiz yanımızda olmanız ve yapacağımız projelerimizde katkı sağlayacak niyet mektubunu vermenizdir. Projelerimizi Kalkınma Bakanlığına sunacağız ve çözümler size yararlı olacak. Yeni gelişmeleri sanayicilerimiz iyi bilmesi lazım, aksi halde değişen dünyada kaybolup gidersiniz” ifadelerini kullandı.
UŞAK DERİ KARMA OSB BAŞKANI KARAHALLI: YILIN 12 AYI BOYUNCA ÜRETİM YAPILMASINI SAĞLAYACAĞIZ
Deri sanayicilerinin bugüne kadar yaşadığı sorunların neden kaynaklandığının sorgulanmasının çözüme yönelik yol haritası olacağını söyleyen Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı, “Sektörel bazda bakıldığında deri sektörü, yıl 12 ay üretimi gerçekleştiremiyor. Biz sektör olarak, 12 ay boyunca farklı şekilde üretimler gerçekleştireceğiz, hem de bölgenin üniversite öğrencilerinin ilgi alanı haline gelmesini sağlayacağız. 1 yıl içinde büyükbaş deri işleme tesisini oluşturacağız ve bunun sanayicinin önünü açacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Öte yandan toplantıya katılan akademisyen ve deri sanayicilerinin tespit ettiği sorunlar ve çözüm için görüşleri de dinlendi.
Bunlar da ilginizi çekebilir