Uşak’ın içme suyu kaynağı olan Küçükler barajı 2011’de hizmet vermeye başladı. Kentte bu tarihe kadar içme suyu, kuyulardan sağlanırken, Merkez ilçenin saniyelik su ihtiyacının 450 litre olduğu bildirildi.
AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş’in AK Parti dönemine kadar kentte su sorunu yaşandığı ve Küçükler Barajı’nın 2004’ten sonra kurulduğuna dair ifadeleri ve dönemin Belediye Başkanı Mesut Apaydın’ın açıklamaları, kentte su kaynaklarının durumuna bir kez daha dikkat çekti. Uşak’taki su kaynaklarıyla ilgili 2019 döneminde son olarak bir çalışma yapıldığı görüldü. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan ve “Uşak İl Çevre Durum Raporu” başlığıyla sunulan çalışmada, Küçükler Barajının 2011’den sonra kente su verdiği dile getirildi.
Raporda bulunan “Yüzeysel su kaynaklarından kullanılan su miktarı ve içme suyu arıtım tesisi mevcudiyeti” isimli bölümde, kentin yüzeysel içme suyu kaynağının sadece Küçükler Barajı olduğu ve 2011 yılında faaliyete geçtiği kaydedildi. Küçükler barajıyla aynı dönemde Çokrağan kaynağından da su karşılanmaya başlandığının belirtildiği bölümde, 2011 yılına kadar kentin içme suyunun yer altı kaynakları olan kuyulardan temin edildiği bildirildi.
Konuyla ilgili bölümde, şu ifadeler kullanıldı: “Yüzeysel su kaynaklarından kullanılan su miktarı ve içme suyu arıtım tesisi mevcudiyeti; İlimizde içme ve kullanma suları genelde yer altı suyu kaynaklarından temin edilmekte olup, mevcut durumda İlin içme ve kullanma suyu temin edilen tek yüzeysel içme ve kullanma suyu kaynağı Küçükler Barajı’dır. Uşak Merkez İlçe’nin su ihtiyacı 2011 yılına kadar yeraltı suyu kuyularından karşılanırken, 2011 yılından itibaren sadece Küçükler Barajı ve Çokrağan kaynağından karşılanmaya başlanmıştır”.
ÇOKRAĞAN KAYNAĞININ SUYU KÜÇÜKLERİN 2 KATI
Su kaynaklarından gelen su miktarı da raporda yer aldı. Miktarla ilgili şu bilgiler mevcut: “Yüzeysel sudan karşılanan içme ve kullanma suları için Küçükler Barajı İçmesuyu Arıtma Tesisi mevcuttur. Küçükler Barajı’nın kapasitesi normal şartlarda 450 litre / saniye ve Çokrağan Kaynağının ise 1000 litre / saniyedir. Uşak Merkez İlçenin su ihtiyacı ise 430 - 450 L/sn’dir. Yıl içerisinde mevsimsel şartlara göre Çokrağan Kaynağından ve Küçükler barajından karşılanan su miktarı oranı değişkenlik göstermektedir”.
Raporda diğer belediyelerin suyu kuyulardan temin ettiği bildirilerek, gelecekte içme ve kullanma suyu sağlanacak Zep ve Dikendere Barajları ile ilgili çalışmaların yapıldığı ve bunların da DSİ II. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütüldüğü kaydedildi.