Uşak’ın Banaz ilçesine bağlı Karacahisar köyü sınırlarında bulunan Çokrağan Mağarası, Tabiat Varlığı B Grubu Mağara olarak tescillendi. Eskişehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nca alınan karar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edildi.
Kararda, şu ifadeye yer verildi: “10.07.2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 109 uncu maddesi 1 inci fıkrası (b) bendi uyarınca ekteki harita ile koordinat listesinde koruma alanı sınırları belirtilen mağaranın tabiat varlığı olarak tescili tebliğ olunur”.
Uşak’ın su kaynağı olan Çokrağan suyunu barındıran Çokrağan Mağarası için alınan B Grubu Mağara’nın ne anlama geldiğine dair kısa bir bilgi derledi.
B Grubu Mağara şöyle tanımlanıyor: “Bilimsel ve ekolojik açıdan değerli, ancak insanlık yararı açısından sağlık ve ekoturizm faaliyetlerine uygun, doğal dengeler dikkate alınarak koruyarak kullanılabilecek nitelikte olan mağaralardır”.
Çokrağan mağarasında bulunan doğal yapılardan damla taşları ve içerdiği su kaynağı B Grubu mağara olmasında etkin rol oynadı. Çokrağan Mağarası, Murat Dağı’nda yer alıyor ve kentin su kaynaklarını büyük ölçüde besliyor.
ÇOKRAĞAN MAĞARASINDA DAMLA TAŞLARI HANGİ SEVİYEDE
Çokrağan mağarasının uzunluğu 2050 metredir ve çok katlı bir mağaradır. Kültür Bakanlığı'nın aktardığı verilere göre Çokrağan mağarası, üç seviyeden oluşuyor.
İlk seviye 1372 metrededir ve burada damlataşı oluşumu mevcut değildir. Bu seviyenin 15 metre altında başka bir seviye yer almaktadır. Alt seviyede ise Uşak’ın su ihtiyacını karşılayan Çokrağan kaynağı yer alır. Bu seviyenin uzunluğu 1100 metre olarak ölçülmüştür. Bu katta damlataşı oluşumu devam etmektedir. Çokrağan kaynağının çıkış yaptığı yerin yükseltisi 1342 metredir.