Konuyla ilgili görüştüğümüz kaynaklar, söz konusu binanın Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü uhdesinde olduğunu bildirdi. Yıllar önce Uşak’ta bulunan Hıristiyan nüfusun ibadet için gittiği binanın Şapel olmasında teknik olarak şartlara uygun hareket edilmesi durumunda, her hangi bir mahsurun bulunmadığı belirtildi.

Burada yapılan tadilatların izne tabi olduğu ve binanın özüne bağlılığının kaybolmaması için çalışma yapılması gerektiği aktarıldı. Aksi davranışta mülk sahibi, işletmeciler ve belediye yöneticilerini sıkıntılı durumlar karşılayabilir. Şu anda Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde bulunan Halit Ziya Uşaklıgil Ortaokulu da daha önce kilise olarak kullanılıyordu. Kilise veya şapel olarak kullanılan bir bina, özüne sadık kalındığı müddetçe kullanılabilir. 

Şapel

Uşak, Kütahya ve Afyon'da havalar ısınacak ve yağmur bekleniyor! Uşak, Kütahya ve Afyon'da havalar ısınacak ve yağmur bekleniyor!

BAŞKA İLLERDE DE BU TÜR TESCİLLİ YAPILAR KULLANILIYOR

Öte yandan başka illerde de şapel ve benzeri yapıların kullanıldığı biliniyor. Fakat binanın yapısının bozulmaması veya alınacak izinlere göre tadilat yapılması şartıyla bu kullanımına müsaade ediliyor. Ünlü komedyen Cem Yılmaz da 'Bodrum'da yazlık aldık, eskiden kiliseymiş ve şapelmiş' diyerek bu tür binaları alanları hicvetmişi. 

UŞAK’TA KAÇ KÜLTÜR VARLIĞI VAR?

Uşak’ta, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü envanterinde yer alan toplam 523 yapı bulunuyor. Bunların 72’si cami, mescit, medrese binası, kilise, şapel ve tapınak gibi yapılardan oluşuyor. Uşak’ta 132 kültürel yapı, 345 sivil mimariyle yapılan ev ve diğer alanlar, 22 idari yapı, 23 mezarlık, 2 anıt ve abide, 24 endüstriyel ve ticari yapı, 2 kalıntı ve 1 şehitlik bulunuyor.

ŞAPEL NEDİR?

Şapel, Hristiyanların tapınak veya kutsal alanı olup, genellikle küçük boyutludur ve büyük bir kuruma bağlı olabilir. Örneğin; büyük bir kilise, kolej, hastane, saray, hapishane veya mezarlık bünyesinde yer alabilir. Büyük kiliselerin içinde bir azizin adına ayrılmış küçük ibadet yerleri bulunabilir. Ayrıca, özellikle kırsal alanlarda, küçük yerleşimlerde veya yol kenarlarında, dinsel ihtiyaçları karşılamak amacıyla yapılan dua etme ve mum yakma alanları da şapel olarak adlandırılır. Bu yönüyle, şapeller küçük kiliseler olarak da düşünülebilir. Bazı şapeller ise daha büyük yapılar olup, herhangi bir kuruma bağlı olmaksızın bağımsız bir ibadethane olarak inşa edilir.