Uşak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Uşak’ın tarihine ışık tutan isimlerden Doç. Dr. Biray Çakmak’ı vatandaşla buluşturdu.
Uşak Kültür Sohbetleri Uşak Yazarları Buluşuyor programının konuğu, Doç. Dr. Biray Çakmak oldu. Tarihte Uşak konulu söyleşiye katılan Doç. Dr. Biray Çakmak, Atatürk Kültür Merkezinde vatandaşlarla bir araya geldi. Doç. Dr. Biray Çakmak, burada kentin tarihine ışık tutan bilgiler ile salonda bulunan vatandaşlara bilgi dolu bir akşam yaşattı.
Uşak’ın adı Uşak mı Uşşak mı?
Burada Uşak’ın isminin Uşşak olup olmadığına dair konuşan Doç. Dr. Biray Çakmak, şu bilgileri verdi:
“Uşşak kelimesi, Arapça aşk kökünden geliyor. Bu konuda güçlü bir kanaat var. Bunun yanında farklı farklı görüşler var. Kimisini Uşak’ın Türkçe bir kelime olduğunu söylüyor. Ama bu Türkçe olabilir mi diye de bakmak lazım. Osmanlı belgelerde benim gördüğüm kadarıyla 10 bin defa Uşak kelimesinin yazılışı gördüm. Dolayısıyla buranın ismi Uşşak diye okuyoruz. Bu yer adı ve kelimelerinin iştikafıyla ilgili çok kesin fikirli olmamak lazım. Bunlar yanıltıcı şeyler olabilirler. Bunu dilcilere bırakmak lazım. Uşak’ı çift Ş harfiyle bilmemizi destekleyecek unsurlar var.”
Uşak mı Uşşak mı tartışması bitmez!
“Evliya Çelebi bunu böyle anlatıyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde Diyar-ı Uşşak yani Aşıklar Diyarı olarak açıklıyor” diyen Doç. Dr. Çakmak, şöyle söyledi:
“Evliya Çelebi’ye de o öyle yazmış doğrudur demek olmuyor. Ben anlatıyorum ama sizin de niye size inanayım diye sormanız lazım. Başka görüşler de var. Bizim atalarımız 1000’li yıllarda buraya gelmeden önce burası yerleşime dönüşüp Uşşak olmuş gibi sözler var. Bu tartışma bitmez. Benim şahsi fikrim bu yörenin biraz daha Uşşak olduğudur. Kelime Türkçeleşmiş ve tek Ş ile kullanılmış. Bunun çok da bir mahsuru yok. Bu suni bir gündem olur ama doğrusunu bilmek de faydalıdır.”
Öte yandan Uşak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Etem Sevil Biray Çakmak'a Uşak Kültür Yayınlarından çıkan kitabı hediye etti.