Yapağılar'daki lisanslı ve devasa depoların sahibi Nihat Zeybeçi, EYT'nin memlekete zarar verdiğini öne sürdü Yapağılar'daki lisanslı ve devasa depoların sahibi Nihat Zeybeçi, EYT'nin memlekete zarar verdiğini öne sürdü
Uşak’ta milyarlar TL yatırım yapan dev şirket, dünyanın en büyük mor kanatlarını kurdu.
Türkiye’deki en büyük Rüzgar Enerji Santralini Uşak’ta üreten Aydem Yenilenebilir Enerji, kuşlar için bir çözüm üretti. Rüzgar enerji santralindeki kanatları mor renge boyayan şirket yetkilileri, bu sayede canlı hayatını koruyor. Uşak RES’in kurulu gücü de 61,5 MW'tan 127,5 MW'a yükseldi. Uşak’ta bulunan rüzgar enerji santraline 11 yeni rüzgar tribünü daha eklendi. 165 metre rotor çapına ve 6 MW güce sahip, dünyanın en büyük mor kanatlı 11 türbininin kurulumu tamamlandı. 8 ay süren işlemin ardından, toplam 52 rüzgar tribünü Uşak’ta üretim yapmaya başladı.
1699266104_Foto__2_
UŞAK’TA 300 BİN KONUT KADAR ELEKTRİK ÜRETİLİYOR
Rüzgar enerjisiyle elde edilen elektrik Uşak’ta 300 bin konutun enerji ihtiyacını karşılayacak. Uşak’ta yaklaşık kent merkezinde 80 bin ila 90 bin konut bulunuyor. Bu rakama göre, AYDEM’in tribünü, Uşak Merkez’in 3 katından fazla konuta yetecek enerji üretiyor.
Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Serdar Marangoz, konuyla ilgili şu bilgiyi verdi:
“Devreye alınan türbinlerle birlikte şirketimizin toplam kurulu gücü de 1.168 MW’a yükseldi. Uşak RES, portföyümüzdeki 3 rüzgâr santralimiz içindeki en büyük kurulu güce sahip santralimiz olma özelliğini de taşıyor. Türkiye’nin en büyük hibrit GES’i olan Uşak Hibrit GES ile birlikte Uşak santralimizin toplam kurulu gücü 209,65 MW’a yükseldi. Uşak santralimizde ulaştığımız üretim kapasitesi ile yıllık yaklaşık 300 bin konutun enerji ihtiyacı karşılanacak.
1699266099_Foto__1_
NEDEN MOR RENKLİ KANATLAR TERCİH EDİLİYOR?
Doğaya uyumlu üretim anlayışı benimsediklerini kaydeden Serdar Marangoz, şöyle devam etti:
“Mor renk, kuşların beslendiği canlıların dikkatini en az çeken renk. Yeni türbinlerimizin kanatlarını da sahadaki diğer türbinlerimizin kanatları gibi mor renge boyadık. Böylece kuşların beslenmek için kanatlara yaklaşmasını ve çarpmasını engelliyoruz. Sorumlu enerji üretim anlayışıyla 2013 yılında bilimsel araştırmalar neticesinde başlattığımız Mor Kanat Projemiz ile Uşak ve Yalova’daki rüzgâr santrallerimizde 88 türbinimizin kanatları mor renge sahip.”

HABER MERKEZİ//

Editör: Ali ARASLI