Yaşam

Uşak'ı turizmin kralı yapacak hamle geliyor...

Uşak'ı turizmin kralı yapacak hamle geliyor...

Abone Ol
HABER: ALİ ARASLI // Uşak’ın Sivaslı ilçesine bağlı Selçikler Beldesi’nde, 39 yıldır arkeolojik kazı bekleyen, 2 bin yıllık Sebaste Antik Kenti, 2017 yılında yapılacak olan arkeolojik kazıyla yeniden gün yüzüne çıkacak. Selçikler Belediye Başkanı Osman Çakar, bölgede arkeolojik çalışmalar için Uşak Üniversitesi’nden bir ekiple görüştüklerini ve bu yıl çalışmaların başlayacağını söyledi. Çakar, “Bu topraklarda büyük bir medeniyet var ve bunun gün yüzüne çıkması, beldemiz ve ilimizin turistik anlamda gelişmesi için büyük yarar sağlayacaktır. Krallar Şehri sayesinde, turizmin kralı olacağız" dedi... 



1978’DEN BU YANA ANTİK KENTTE HER HANGİ BİR ÇALIŞMA YAPILMADI
Medeniyetlere ev sahipliği yapan ve Karun Hazineleri gibi dünyaca ünlü eserleri barındıran Uşak, dini anlamda da tüm dünyanın ilgisini çekecek kalıntılarla ön plana çıkıyor. Sivaslı ilçesine bağlı Selçikler Beldesi’nde bulunan ve 2 bin yıllık tarihi olduğu tahmin edilen Sebaste antik kenti de, Hıristiyanlar için önemli sayılan piskoposluk merkezleri arasında yer ediyor. 1966’da başlayan ve 1978’de bırakılan kazı çalışmasının ardından, antik kentte her hangi bir çalışma yapılmadı. O dönemde, iki kilise ve Roma hamamı kalıntıları çıkarıldı.  



Bölgede nekrolope (mezarlığa) ve Bizans döneminden sikkelere rastlanırken, ayrıca Selçuklu’dan kalma kalıntılar da bulundu. Sebaste’nin belli bir süre Selçuklu himayesinde olduğu anlaşılırken, İlk Tunç ve Kalkolatik dönemden eserler de elde edildi. Define avcıları tarafından ağır tahribata uğratılan eserlerin korunması için bölge, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından 21 Ocak 1983’te SİT alanı ilan edildi. 1978’den sonra bölgedeki çalışmaların devam etmemesi ve buranın turizme kazandırılmaması, ekonomik anlamda artısı olacak bir alanın tıkanmasına neden oldu. Selçikler Belediye Başkanı Osman Çakar, arkelojik kazı başlaması için çok sayıda girişimde bulundu ve iyi haberi kısa bir süre önce aldı.



KRALLAR ŞEHRİ, TURİZME KAZANDIRILACAK
Geçtiğimiz yıl, Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden bir heyetle görüştüğünü ifade eden Selçikler Belde Belediye Başkanı AK Partili Osman Çakar, kazı çalışmasının 2017’de başlayacağını belirtti. Osman Çakar, “Antik kent, tam anlamıyla gün yüzüne çıkmadı ve burayı çok iyi reklam yaparak dünyaya duyuramadık. 1978’den bu yana kazının devam etmesi için defalarca girişimde bulunduk, fakat olumlu bir cevap alamadık. 2016’nın sonuna doğru bir heyetle görüştüm ve onlar, 2017’de kazıya başlayabileceklerini ifade etti. Benden ne istediklerini sordum ve sadece kalacak yer temin etmemi istediler. Belediye olarak, yer sorunun çözdük ve ekibin gelip burada kazıya başlamasını bekliyoruz” diye konuştu.



Sebaste’nin “Krallar Şehri” anlamına geldiğini kaydeden Çakar, “Eğer, başarılı bir kazı çalışması yapılırsa, Krallar şehrini turizme kazandırırız. Selçikler, Krallar Şehri ile turizmin kralı olur ve ilimiz ekonomisine olumlu katkı sağlar” şeklinde konuştu.



SEBASTE KENTİNDE NELER VAR? Sebaste şehri, Roma İmparatoru Augustus tarafından M.Ö. 20 yılında Sebaste adıyla kurulmuştur. Roma döneminde 12 önemli şehirden biridir. M.S. 9. yüzyılda yakın çevresindeki kentlerin piskoposluk merkezi haline gelmiştir. En görkemli çağlarını Bizans döneminde yaşayan kentte büyük ve küçük olmak üzere iki kilise bulunmaktadır. Sebaste antik kenti, Uşak İline 32 km, Sivaslı İlçesine 2 km. uzaklıktaki Selçikler köyündeki yerleşim alanı üzerindedir. Köyde tepe mahallesinde bir höyük tespit edilmiştir. Burada önceden yapılmış olan araştırmalarda İ.Ö. 4 bin yıllarına ait buluntulara rastlanmıştır.  Sivaslı çevresinde yapılan kazılar, yörede Kalkolitik Çağ’dan (MÖ.5500-3500) itibaren bir yerleşim olduğunu ortaya koymuştur. Hititler, Luviler, Lydialılar ve Frigyalılar buraya yerleşmişlerdir. Selçikler Köyü’nde Dr.Nezih Fıratlı, Roma döneminde kurulmuş Sebaste Antik kentinde arkeolojik kazı yapmış ve burada ele geçen küçük buluntu, mimari parça ve heykeller Uşak Müzesi’nde sergilenmektedir.