Yaşam

Uşak'ı tanıtmak için bir fotoğraf yarışması büyük katkı sağlar

Uşak’ı Bursa’daki fotoğraf yarışmasında temsil eden UFSAD Başkanı Turpcan, buradan altın madalya ve 3 sergileme ödülüyle döndü.

Abone Ol

Önceki hafta, Uşak’ı Bursa’daki fotoğraf yarışmasında temsil eden Uşak Fotoğraf Sanatçıları Derneği (UFSAD) Başkanı Ufuk Turpcan, buradan altın madalya ve 3 sergileme ödülüyle döndü.

Yarışmanın içeriğine bakıldığında Bursa’nın tarihi yapılarını konu alan ve ağırlıklı olarak UNESCO’nun kültür mirası eserlerinin fotoğraflandığı görülüyor. Yarışmaya 193 fotoğraf sanatçısı kaldı ve 742 eser yer aldı.

Bu rakamlara bakıldığında her bir fotoğraf sanatçısının 3 veya 4 fotoğrafını jürinin beğenisine sunduğu yarışma gerçekleşti.

Fotoğraf sanatçılarına belli bir miktarda para ödülü de verilirken, Bursa’nın tanıtımına ve kültürel yapısının günümüz tarihine yazılmasına büyük yararlar sağladı.

Yarışmayı Bursa Büyükşehir Belediyesi desteklerken, Bursa Fotoğraf Sanatçıları Derneği ve Türkiye Fotoğraf Sanatçıları Federasyonu da organizasyonun koordinatörlüğünü üstendiler.

Bu yıl 3’üncü kez Bursa’da düzenlenen yarışmanın benzerleri yakın çevremizdeki illerde de düzenleniyor.

Kayseri ve Kütahya’da bu tür yarışmaların düzenlediğini belirten fotoğraf sanatçıları, söz konusu organizasyonun bir benzerinin Uşak için de mümkün olduğunu ifade ediyor.

UŞAK’IN TANITIMINA YARAR SAĞLAR

Bu  tip yarışmalar, kentlerin doğal, tarihi ve ekonomik unsurlarını baz alıyorlar. Yarışmada derece alan ve sergileme alan eserler aynı zamanda geleneksel, internet ve sosyal medyada da yer buluyor.

Bu nedenle kentteki fotoğraf sanatçılarına Uşak’ta böyle bir organizasyonun yapılıp yapılamayacağını sorduğumda, bunun çok zor olmadığını, fakat kurumların bu tip işlere sahip çıkması gerektiğini ortaya koyuyorlar.

Uşak’ta belediyenin, valiliğin ve diğer kurumların desteklediği doğa ve kültür bazlı bir fotoğraf yarışması yapılabilir ve bu mümkün olursa kentin tanıtımı için önemli katkılar sağlayabilir.

GERİ DÖNÜŞÜM ÜZERİNE DE BİR YARIŞMA OLABİLİR

Kentin bir diğer özelliği de burada faaliyet gösteren geri dönüşüm firmaları… Daha önceki yıllarda hiçbir ekonomik değer yüklenemeyen tekstil atıkları, her gün kamyon kamyon kente geliyor ve burada diğer malzemelerle birleşerek rejenere ipliğe ve sonrasında da giysilere dönüşüyor.

Sadece bunu baz alan bir fotoğraf yarışması da Uşak’ta düzenlenebilir. Ticaret Odası, OSB’lerin başı çektiği bir etkinlikle kente çok sayıda fotoğraf sanatçısı eser çıkarmak için gelir ve burada tanıtım açısında da önemli bir faaliyet ortaya konulur.

Anladığım kadarıyla Uşak’taki fotoğraf sanatçıları böyle bir etkinliğin olmasını istiyor, fakat maddi ve diğer konularda destek için kurumlarla diyalog köprüsü gerekiyor.

YAZAN: ALİ ARASLI ///