Konuyla ilgili sosyal medyada bazı hesaplar tarafından bir tutanak paylaşıldı. Banaz İcra Müdürlüğü’nün baktığı konuyla ilgili bilirkişiyle beraber Çokrağan kaynağına gidildi. Banaz ilçesi Karacahisar köyü hudutlarında bulunan kaynak suyunun bulunduğu bölgede yapılan inceleme sonunda, Çokrağan suyunun Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında vanası ilgili köylerin dışındaki diğer yerleşim birimlerine kapatıldı.
Konuyla ilgili ulaştığımız Gediz Gümele Köyü Muhtarı Cengiz Erkan, kadim hakları olan suyu 4 aylığına vermeyeceklerini söyledi. Konunun Gümele’nin de içinde bulunduğu 4 köyü ilgilendirdiğini dile getiren Muhtar Cengiz Erkan, şöyle konuştu:
“1986’dan beri bu işin davası sürüyormuş. Bu bizim kadim hakkımızmış ve suyu kestiler. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül’de artık su gelmeyecek. Suyun ne kadar geldiğine dair bir bilgim yok. Köyde su sorunu ciddi anlamda yaşanıyor. Gümele, Erdoğmuş, Fırdan ve Arıca köylerindeki durumu ilgilendiriyor. Gediz Deresi buradan yeterince beslenmiyor. Biz kadim hakkımızı kullandık. 4 ay sonunda tekrardan suyu Küçükler Barajına vereceğiz.”
2020’de de köylülerin suyu kesilmişti!
Uşak’ta, benzer durumun tersi, 2020’de yaşamış ve Küçükler Barajı’ndan beslenen 4 köyün suyu kesilmişti. Uşak Belediyesi yönetimi, o dönemde kent merkezine su yetmeyeceğini gerekçe göstererek, Gürlek, Çamsu, Ayrancı, Küçükler ve Baltalı köylerine verilen suyun vanasını kapatmıştı. O dönemde duruma isyan eden 4 köyün sakinleri, genel anlamda belediyeye sitem etmişti. Çiftçiler, belediyenin kent merkezindeki park ve bahçelerde suyu boşuna kullanmaması gerektiğini aktarmıştı. Çiftçinin ülke için önemine vurgu yapan köy sakinleri, şu sitemde bulunmuştu:
“Köyün önde gelen çiftçilerindenim. Uşak Belediyesi bizim suyumuzu kapattı. Gitsin, oto yıkamacıları ve halı yıkamacıları da kapatsın. Biz kapatalım ve belediye de bize iş versin. Devlet bize fasulye tohumu veriyor ve yine devlet gelip suyumuzu kesiyor. Belediye Başkanı gelsin ve arazinin durumuna baksın.”