Gündem

Uşak'a yakın mesafedeki Göynükören'de ölmüşlerin ruhu için en eski geleneklerden biri

Uşak’a yakın bir mesafede yer alan Gediz Göynükören köyünde, vefat edenlerin ardından odun ateşinde geleneksel metotlarla irmik helvası yapılıyor. Dev kazanlarda kavrulan irmik helvasının başında, kürek boyundaki kaşıklarla karma işlemi yapılıyor. Büyük emeklerle yapılan irmik helvası, imece usulüyle paketlenerek, merhum veya merhumenin ruhu için ikram ediliyor.

Abone Ol

Göynükören köyünden Halil Aslan’ın annesi Fatma Aslan’ın ruhu için geleneksel usulle odun ateşinde irmik helvası karıldı.

İrmik helvasını karan ustalar, ilk olarak odun ateşini yaktılar ve közdeki kazana ilk olarak 9 litre civarında ayçiçeği yağı eklediler. Yağın tam kıvama geldiğinin anlaşılması için de içine 1 dilim köy ekmeği kondu ve ekmek kıpkırmızı olunca 15 kilogram irmik eklendi.

İrmiğin eklenmesiyle birlikte kondisyonel bir çalışma başladı ve kürek misali tahta kaşıklarla 2 kişi helvayı karmaya başladı. Burada önemli olan nokta irmiğin dibinin tutmaması ve yanmaması oluyor.

Bu sırada başka bir kazanın içinde de sıcak su hazırlandı ve kıvama gelen irmiğin içine aroma vermesi için eser miktarda vanilin eklendi.

Yaklaşık 20 litre civarında su ve ilave 2 litre de süt kaynar halde kazana eklendi. Suyun eklenmesiyle birlikte ortaya çıkan buhar, irmiğin form tutmasıyla yok olurken, bir süre daha karıştırma işlemi yapıldı. Akabinde 20 kilogram şeker eklendi ve dipten gelen fokurdama yanardağ lavı misali oluncaya kadar karıştırma sürdü.

Pişen ve hazır hale gelen irmik helvasının bir bölümü alındı ve kalanın içine kakao eklenerek bir kez daha güçlü bir şekilde karıştırıldı.

Kakaolu kısımlar katmanlanarak ortaya normal irmik helvası kondu ve 3 katlı bir tatlı ortaya çıtı. Üzerine bez örtülen ve 15 dakika demlenmesi beklenen irmik helvası daha sonra paketlenerek, adet gereği yanına 1 ekmek konarak köyde dağıtıldı.