Merkez Bankası'nın son 2 toplantıda politika faizleri düşürmesi ve faizi 4,50'ye çekmesinin ardından konut kredilerinin önünün açılacağına dair çeşitli söylemler ortaya atıldı. Faizde kalmanın Mart 2025'ten sonra yatırımcı için karlı olmaması üzerine konutun tekrar değer kazanması ve rakamların bugüne nazaran artması bekleniyor.  Tüm bu gelişmeler olduğu dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Uşak, Kütahya, İzmir, Manisa, İstanbul, Ankara ve Türkiye'nin tüm illerindeki valiliklere bir genelge gönderdi.

Cumhurbaşkanı, Uşak ve Afyon'u Ankara ve İzmir'in ilçesi gibi yapacak proje için son tarihi verdi Cumhurbaşkanı, Uşak ve Afyon'u Ankara ve İzmir'in ilçesi gibi yapacak proje için son tarihi verdi

VALİLEKLER YETERLİ BÜYÜKLÜKTE ÖNCELİĞİ HAZİNE YA DA BELEDİYE MÜLKİYETİ OLAN TAŞINMAZLARA BAKACAK 

Buna göre Uşak ve diğer valilikler yeterli büyüklüklerde arsa bakacaklar. Bakanlığın genelgesine göre nüfusu 10 bin olan  ilçeler için en az 100 ve 10 binden fazla olanlar için de en az 500 konut yapılması planlanıyor. Sit ve tarımsal alanların dışındaki alanlara bakılacak. 

EKONOMİST PROF. DR. SONER GÖKTEN SOSYAL KONUTLARI YURT VE OTEL ODASINA BENZETTİ

Paramedya TV'de ekonomi yazarı gazeteci Remzi Özdemir ve ekonomist Prof. Dr. Soner Gökten, sosyal konutlar konusuna değindi. Remzi Özdemir, "Hükümetin önündeki konutlar sosyal konutlar. Fransa'da Afrika kökenli vatandaşların yaşadığı küçük konutlara iş gidiyor. İnsanlara kur korumalı ve para piyasasından paralar çıkacak gibi bir hayal görmemesi lazım. 2025'in ilk 6 ay ve sonrasını görmemiz mümkün değil. Kimse düşük faizli kredi ve yapılandırma beklemesin. Bizim en büyük sorunumuz şu anda bireysel iflaslar" dedi.   

Sosyal konutların büyüklüğü hakkında konuşan Prof. Dr. Soner Gökten, "Sosyal konut dediğin yurt ve otel odası olacak. Bu kadar" ifadesini kullandı.

EDİTÖRDEN: 

SOSYAL KONUTLAR EĞER BU KADAR KÜÇÜK OLACAKSA TOPLUMUN SOSYAL YAPISINI DEĞİŞTİRECEK

Türk toplumu son yıllarda mahalle kültüründen giderek uzaklaşıyor. Eski konutların bulunduğu alanların müteahhitler tarafından alınması ve vatandaşın apartman dairesine tıkılmasıyla komşuluk ilişkileri sıfır seviyesine indi.

Uşak ve diğer kentlerdeki apart kültürüyle de ahlaki yozlaşma git gide çanak tuttu. Sosyal konutların Prof. Dr. Gökten ve Remzi Özdemir'in ifade ettiği gibi küçük olması bekleniyor. Bu kadar küçük konutların Türk aile yapısına uygun olmadığı net bir şekilde görülüyor. 

Günün sonunda sosyal konutların, evi olmayanlar için bir çatı olacağı aşikarken, toplumun sosyal yapısındaki çözülmeyi de artıracaktır.