ALİ ARASLI/// Uşak’ta 2. Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası ile Uşak OSB’nin işbirliği ile düzenlendi. Uşak Üniversitesi’nin de destek verdiği program; Uşak OSB Konferans Salonu’nda yapıldı. Programa; Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Uşak TSO Başkanı Selim Kandemir, Uşak OSB Başkanı Halil Ağağolu, Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Karaca, İstanbul, Ege ve Denizli ihracatçı birliklerinin yöneticileri de katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Uşak OSB Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu, bölgede geri dönüşüm ve sürdürülebilir enerjiye önem verdiklerini öne sürdü. Uşak’ın Türkiye’nin tekstildeki geri dönüşümle elde edilen ürünlerin yüzde 70’i'ni elde ettiğini kaydeden Ağaoğlu, Uşak OSB’nin Yeşil OSB olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini iddia etti. Programa katılan Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Demirkan, ihracatın yılın ikinci yarısından itibaren düştüğünü ve bunun sebebinin Euro bölgesi ve ABD gibi pazarlardaki faiz artışları ve hane halkının gelirinin düşmesini gerçekçe gösterdi. Demirkan, söz konusu pazarlardaki sorunların Türkiye’yi etkilediğine değindi.
GERİ DÖNÜŞÜMCÜLER SERTİFALARINI ALMALI
Programda bir konuşma yapan İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Besim Özek, “Geri dönüşüm bizim işimizin en önemli parçası oldu. 2015’te AB’nin aldığı karara göre bizler ürünlerimizde geri dönüşüm ipi kullanmazsak ihracat yapamaz hale geliyoruz. Bu yüzden Uşak bizim için çok önemli. Lütfen ürünlerinize sertifika alın. Markalarınız denetimden geçecek şekilde üretim yapılsın. Herkesin sizden koşa koşa mal alacağınızdan hiç şüpheniz olmasın. Az önce bir sunum yaptınız ve video izledik. Lütfen bunun İngilizcesini de yapın” dedi.
Burada bir konuşma da Uşak TSO Başkanı S. Selim Kandemir yaptı. Kandemir, Uşak’taki geri dönüşüm firmalarının yeşil OSB konseptini kolaylaştıracağını belirtti. Kandemir, “Maalesef geri dönüşümle ilgili stratejik bir eylem planımız yok. Sektöre ilgi büyük olunca, sektöre girmek isteyen bir çok oyuncu çıkmaktadır. Geri dönüşüm için bizler bir çok proje gerçekleştiriyoruz. Yeşil Mutabakat Eylem Planına destek olmak istiyoruz. İlimizdeki geri dönüşüm firmalarının hem kuramsallaşması, hem de üretim kapasitesini artırmalarını amaçlıyoruz. Ülkemizdeki kanunlar şu anda kullanılmış tekstil atıklarının geri dönüşümünü mümkün kılmıyor” dedi. Kandemir, kentin yeşil OSB konseptine uyması için gerekli çalışmaların yapılacağını ve buna destek vereceklerini ifade etti.
Uşak Belediyesi’nin geri dönüşümle ilgili çalışmalara destek verdiğini belirten Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, OSB, UTSO ve üniversitenin yaptığı çalışmaları desteklediklerini kaydetti. Çakın, “Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesindeki sıfır atık projesine de Uşak olarak gerekli katılımı sağlıyoruz. Çocuk kent projemizde geri dönüşüm merkezimiz olacak ve bunun kente çok ciddi faydaları olacağını düşünüyoruz. Sıfır atık ve geri dönüşümün önemini çocuklarımıza anlatacağız” ifadesini kullandı.
UŞAK VALİSİ ERGÜN: UŞAK’TAKİ GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜNÜN YOL HARİTASI OLMASINI BEKLİYORUZ
Programda bir konuşma yapan Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Uşaklı sanayicilerin geri dönüşümle ilgili çalışmaların yanı sıra çevreye daha duyarlı ve dost üretim modellerine yönelik planlar yapması gerektiğini ifade etti. Vali Dr. Turan Ergün, “Bizim en çok kullandığımız kavran sürdürebilirlik. Peki bu moda deyim nedir? Bunu incelememiz lazım. Burada ne bulursan bugün tüketme diyor ve yarını da düşün diyor. Yarın sadece bizim değil, bizden sonra geleceklerin de yarınıdır. Artan nüfus ve küreselleşme doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı artırdı. Sanayi devrimi ile birlikte dünya çok daha hızlı bir şekilde bozuldu ve doğanın bir kapasitesi var ve maddi bir varlık olan doğa son sınırlarına dayandı. Bu durum ekonomik kaynakların doğal kaynaklara olan ihtiyacı ortaya çıkardı. Böylelikle sürdürebilirlik başladı. Bunun bir akademik ve felsefi bir altyapısı olmalı. İnsanlar dünyaya hep insan merkezli baktı ve doğal kaynakların insan için yaratıldığını benimsedi. Ama bunun böyle olmadığı görüldü ve artık diğer canlıların da bir kıymeti olduğu fark edildi ve bugün dünyada geldiğimiz nokta, ekosistemin yani cansız varlıkların da bir değeri olduğunu ortaya koydu. Buna çevre merkezli etik yaklaşım diyoruz” dedi.
“Sürdürebilirlik kavramı 1970’lerden itibaren günümüze geldi. Ulusal düzeyde de baktığımızda çevreye duyarlılık diğer konuların tersine uluslararası alandan ulusala yansımıştır” diyen Vali Ergün, şöyle konuştu: “Çevrenin değeri lokal işlemlerle çözülebilecek konular değildir. 1982 Anayasası’nda çevre konusu yer aldı ve biz sürdürebilirliği sadece ekonomik bir boyutta algılıyoruz ve bunun sosyal bir yönü de var. Çevre bilincinin geliştiği ülkeler, ekonomik anlamda da katma değerler üreten ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. İlimizdeki geri dönüşüm sektörüyle ilgili bir yol haritası oluşturulmasını bekliyoruz. Uşak, Türkiye’de gerçekten sürdürebilirlik ve çevre konusunda öncü kentlerden biridir. Tekstil sektörü için daha fazla tarlaya ihtiyaç olmadan daha fazla ürün elde etme imkanı bulacağız. Uşaklı sanayiciler olarak geri dönüşüme hizmet ederken, bu süreçte kendimiz de çevreyle daha duyarlı ve dost bir üretim modelini oluşturacak stratejik planlar yapmak zorundayız.”
Açılış konuşmalarının ardından, Orbit Consulting İcra Kurulu Üyesi Bikem Kınık’ın operatörlüğünde, 2. Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Çalıştayına geçildi. Çalıştay kapsamınd; Uşak Üniversitesi Deri, Tekstil ve Seramik Tasarım Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Eren Öner, Textiles2Textiles Türkiye Temsilcisi Romain Narcy, EreksTextiles2Textiles Proje Direktörü Hakan Uçar ve Swatchloop Yazılım ve Teknoloji Yazılım A.Ş. Kurucu Ortağı Servet Gül birer sunum yaptılar.