Uşak Seramik, bedelsiz sermaye artırımı istedi
Olaylı 2 genel kurulun ardından tekrar erteleme kararı alınan Uşak Seramik’te yeni bir gelişme yaşandı. Uşak Seramik’in şu andaki görev yapan yönetim kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu’na yüzde 600 oranında sermaye artırımı başvurusu yaptı. Buna göre, Uşak Seramik’in 2 Ağustos 2024’te alınan karar gereği bedelsiz sermaye artırımı başvurusu SPK’ya iletildi. Geçilen bilgi notunda, “Yönetim kurulunun 02.08.2024 tarihli toplantısında almış olduğu bedelsiz sermaye artırımı kararına istinaden, 27.08.2024 tarihinde 177852 evrak kayıt numarasıyla Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvuru yapılmıştır” ifadesi yer aldı.
BEDELSİZ SERMAYE ARTIŞI HİSSEDARLAR İÇİN İYİ BİR DURU DEĞİL!
Bedelsiz sermaye artışı hakkında kişisel youtube kanalında bilgi veren ve Borsa İstanbul’daki işlemlerle ilgili bilimsel çalışmaları bulunan Doç. Dr. Serkan Ünal, bunun yatırımcı için iyi bir durum olmadığını ifade etti.
Bedelsiz sermaye artırımı hakkında teorik bilgi veren Doç. Dr. Serkan Ünal, şöyle konuştu:
“Bedelsiz sermaye artırımı yatırımcılar tarafından çok istenen ve mutlulukla karşılanır. Bu iyi mi kötü mü bunun vadelerinin uzun vadede ne olacağına bakma gerekiyor. Körü körüne para kazanacağın diye düşünmek de yanlış olabilir. Bir şirkette varlıklar vardır. Bunların içinde para ve bina gibi kaynaklar vardır. Ödenmiş sermaye öz sermayenin bir kalemidir ve bunun içinde şirketin elde ettiği karlar da vardır. Bedelsiz sermaye artışı, öz sermayenin içindeki ödenmiş sermayedeki bir satırda değişimdir. Bir şirket belli bir yılda elde ettiği karı, sermayeye eklemektedir. Böylece hisse sayısı da artar”.
Doç. Dr. Ünal, şöyle devam etti: “Kar satırındaki parayı sermayeye ekleyince, geçmiş yıllardaki kar tutarı azaldı. Hissedarlar geçmiş yılki kar tutarını alabilirken, ancak ödenmiş sermayeye dokunamazlar. Bir şirketin ödenmiş sermayesi şirket için bankalar adına teminat niteliğindedir.
Bir şirket bedelsiz sermaye artışı yaptığında, geçmiş yıldaki karı bedelsiz sermayeye eklenir. Şirkette hiçbir değişiklik olmaz ve hisse sayısı artar. Hisse sayısı artınca hisse fiyatı düşer.”
UŞAK SERAMİK’TE GENEL KURUL ÜST ÜSTE ERTELENDİ
Uşak Seramik’in Temmuz ve Ağustos’ta yapılan genel kurulları üst üste ertelendi. Temmuz’daki genel kurulda şirkette Take Over yapma ihtimali güçlü olan Çiğdem Meto ve beraberinde hareket eden ekibe yönelik, sert tutumlar ortaya kondu. Bir sonraki genel kurulda ise hisse çoğunluğunu Hüseyin Tanış ve ekibi elde etti. Fakat bu sefer de genel kurul için Çiğdem Meto ve ekibi erteleme istedi. Erteleme kararına şirket çalışanları ve Hüseyin Tanış tepki göstermişti. Uşak Seramik’te uzun yıllardır yatırım yapan hissedarların kar payı almaması da dikkat çeken bir konu. Şirketin sürekli sermaye artırımına giderek hissedarlara pay vermemesi ayrı bir handikap olarak öne çıkıyor. Uşak Seramik, bu yönüyle sık sık borsayı konu alan medyada yer buluyor.