Uşak OSB Başkanı Halil Ağaoğlu: Katı atık sorununu bir türlü çözemedik
Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu, kentteki organize sanayi bölgelerinden çıkan ve belediyenin her gün düzenli olarak topladığı katı atıklar için bir geri dönüşüm tesisinin henüz kurulamadığını belirterek, “Böyle bir tesis, Manisa’ya kuruldu ve biz Uşak olarak bunu yapamadık” dedi.
Uşak OSB Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu, bölgenin sorunları ve genel değerlendirme için düzenlediği basın toplantısında, kentteki katı atık sorununa da değindi. Her gün Uşak OSB’nin, Deri Karma OSB’nin ve şehir merkezinin ürettiği çöpün bir tesiste yakılarak enerjiye çevrilmesi gerektiğini anlatan Halil Ağaoğlu, “12 bin metreküplük bir arıtmamız var ve şu anda burayı yeniliyoruz. 2 ek havuz yapılacak ve bunlar Gediz’deki suyu daha temiz hale getirecek. Şu gördüğünüz su gibi yapacağız. Tabi buradan çıkan bir çamur var ve bunu Uşak’ın yarası olarak görüyoruz. Geldiğimizde eski Başkan (Nurullah Cahan) ile belli bir aşamaya geldik, fakat onun görev süresi doldu ve henüz her hangi bir sonuç alamadık. Manisa gibi çöpleri belli bir yerde yakıp enerjiye çevirecektik. Bu büyük bir meblağ ve 45-50 milyon civarında ve şu anda biz bu çamuru, imha ediyoruz. Bu imha da öyle bir imha olmuyor. Manisa’nın çöpü bu tesis için yetmiyor ve İzmir’den çöp geliyor. Bizim, Karma OSB’nin ve belediyenin çöpü bize yeter. MHP’li belediye başkanı Manisa’ya kurdu ve biz Uşak olarak bunu yapamadık” dedi.
Toplanan çöplerin Ovademirler’deki tesiste yakılarak, elektrik veya buhar enerjisine çevrileceğini dile getiren Halil Ağaoğlu, “Üzülerek söylüyorum ki; 4 yılda bir yere gelemedik. Şimdi müfettişler geliyor ve burayı çekip anında Ankara’ya gidiyor. Yaz 100 bin ceza. Olur mu böyle bir şey. Bu sorunu ortadan kaldırmak için hep beraber birlik olacağız ve çözeceğiz. Maalesef Uşak’ta birlik olamıyoruz” diye konuştu.
ATIKLARI DENİZLİ VE KULA’YA YOLLUYORUZ, AYLIK 150 BİN TL PARA ÖDÜYORUZ
Katı atıkların şu anda nasıl bertaraf edildiğini anlatan Ağaoğlu, şöyle konuştu: “Bazılarını Denizli, Kula ve Manisa’ya yolluyoruz ve her ay 150 bin TL gibi bir maliyeti var. Biz bir karar verdik ve şu anda 2 milyon 500 bin euroya imza attık. Biz de çamur çıkıyor ve elyafta oluyor. Bu çıkan çamur bildiğimiz su ve bunu yapan bir şirket bizi Urfa’ya götürdü. Buraya sera gibi bir yapı kuracağız ve çıkan çamuru kurutup, çimento kazanı gibi büyük kazanlarda imha edeceğiz. 3 yıldır araştırıyoruz ve burada ilk etapta bir kısmı için kuracağız. Gelen çamuru yakacağız ve bu işin bitmesi 2 milyon 500 bin euro civarında ve 3 yılda bu kendini amorti edecek. Gelen çamur yakıldıktan sonra, ortaya çıkan buharı 3 fabrikaya pompalayacağız. Oradan ufak yüzde 30’luk kömür çıkacak ve burada 7 kişi çalışacak ve kömürle onların maliyetlerini çıkaracağız. Kendini amorti edecek bir sistem kuracağız. Karma OSB de şu anda bir firma ile görüşüyormuş. Biliyorsunuz orada da bir tehlike atlattık ve Allah’tan hiçbir şey olmadı. Onlar şu anda iyi durumdalar ve bizim gibi belediyeye inanmışlardı ve şimdi herkes kendi göbeğini kendi kesme derdine düştü”.
Bunlar da ilginizi çekebilir