Eğitim İş Uşak Şube Başkanı Ercan Uzun, Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün usulsüz atamalar yaptığını öne sürdü. Kentte meydana gelen 2 görevlendirmeyle ilgili açıklama yapan Uzun, “Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğünde yapılan atamalar kanun ve yönetmelik tanınmadan yapılmaktadır” dedi. 2 olayı emsal gösteren Uzun, birinci olayda ataması yapılmayan bir öğretmeni, ikincisinde de disiplin cezası alan bir öğretmenin ödül gibi atanamaya tabi tutulduğunu öne sürdü. Uzun’un iddialarına yanıt veren Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, söz konusu 2 olaydan ilkinin sistemsel bir hatadan kaynaklandığını ve sorunun giderildiğini belirtti. Eğitim İş Sendikası’nın suçladığı başka bir öğretmenle ilgili görevlendirme hakkında yanıt veren İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, “Burada da hedef alınan öğretmen Eğitim İş Sendikası’ndan bir başka öğretmenle sorun yaşamış. Bu öğretmenin sağlıkla ilgili sorunları olduğu için onu tek başına olmayacağı bir okula aldık. Bu konularda Eğitim İş Sendikası’ndaki arkadaşlarımıza açıklama yaptık, bildikleri halde bunları gündeme getirmeleri garip” ifadesini kullandı.
UZUN: UŞAK MEM’DE USULSÜZ ATAMALAR VAR
Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde usulsüz atamalar yapıldığını öne süren Eğitim İş Uşak Şube Başkanı Ercan Uzun, kentte meydana gelen 2 olayı emsal göstererek, gazetecilere yazılı bir açıklama yaptı. Uzun, “Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen atamalarda kanun ve yönetmeliğin hiçbir önemi bulunmamaktadır.Ahbap çavuş ilişkisi ile yapılan atamalar diğer eğitim emekçilerinin mağduriyetine sebep olmaktadır.Yıllarca ilçede ve köylerde çalışarak merkeze tayin olabilmek için bekleyen öğretmenlerimiz de bu keyfi atamalarla sessiz sedasız mağdur edilmektedirler.Uşak Eğitim İş olarak tespit ettiğimiz usulsüzlükleri Uşak kamuoyu ve eğitim emekçileri ile paylaşmak istiyoruz. 14 Aralık 2020 tarihinde gerçekleştirilen norm fazlası öğretmenlerin atamalarında kanun ve yönetmeliklerin nasıl yok sayıldığını, bir öğretmenin hizmet puanının yükseltilip başka bir öğretmenin hizmet puanının üzerine nasıl çıkarıldığını hayretler içerisinde gördük” dedi.
Eğitim camiasında yaşanan iki olayı emsal gösteren Uzun, “İlgili atamada mağdur olduğunu düşünen üyemiz sendikamıza başvurmuştur. Sendikamız tarafından yapılan inceleme ve araştırma sonuncunda üyemizin puanının yanlış hesaplandığı tarafımızca tespit edilmiştir. Bu mağduriyetin giderilmesi için üyemizin Milli Eğitim Müdürlüğüne yaptığı dilekçe ile başvurusu olumlu sonuçlanmamıştır. Olumsuz sonuç üzerine konuyu Uşak idare Mahkemesine taşıdık. 8 Kasım 2022 tarihinde tarafımıza tebliğ edilen mahkeme sonucuna göre yapılan atamanın usulsüz olduğu tescillenmiştir. Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından karar İzmir Bölge İdare Mahkemesine taşınmıştır. Uşak İdare Mahkemesinin kararına istinaden mağdur olan öğretmenimiz tercih sonucunda atanması gereken Hasan Hilmi İlkokulu’na 2 yıl gecikme ile de olsa mahkeme sonucuyla atanmıştır. Atama esnasında hizmet puanının yükseltildiği mahkeme tarafından da tespit edilmiş olan öğretmene İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ödül gibi bir atama daha yapılmıştır. İlgili yönetmeliklere göre norm açığı oluşan Hasibe ve Mazhar Gürbüz İlkokulu’na atanması gerekirken norm açığı bulunmayan hatta öğretmenin eşinin bulunduğu Milli Egemenlik İlkokulu’na ataması gerçekleşmiştir” dedi.
İkinci olaya değinen Uzun, “Banaz ilçesi Yenice İlkokulu’nda görev yapmakta iken disiplin soruşturmasıyla yer değiştirme cezası alan bir öğretmen alt hizmet alanındaki bir okula atanması gerekirken üst hizmet alanında yer alan Dikilitaş İlkokulu’na atanmıştır. Bu okulda norm fazlası durumunda başka bir öğretmen de varken bu öğretmenin bu okula ikinci bir norm fazlası olarak atanması ceza mıdır ödül müdür? Bu atama ile ilgili İl Milli Müdürlüğüne yazdığımız 15 Eylül 2022 tarihli dilekçemiz cevaplandırılmamıştır. Bunun üzerine 19 Kasım 2022 tarihinde Uşak Valiliği’ne yazdığımız dilekçemiz de hala cevap beklemektedir. Bu iki olay da göstermiştir ki ilk başta da belirttiğimiz gibi Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğünde yapılan atamalar kanun ve yönetmelik tanınmadan yapılmaktadır. Eğitim İş Sendikası olarak bu keyfi atamaları sorgulamaya,her türlü hukuksuzluğun karşısında durmaya bütün eğitim emekçilerinin hakkını ve hukukunu savunmaya devam edeceğiz.Konunun ve benzer konuların takipçisi olacağız.Tüm çağrılarımıza ve dilekçelerimize karşı sesimizi duymayan İl Milli Eğitim Müdürlüğünün tavrına karşı Uşak Valiliğimizin sesimizi duyup konu ile ilgili gerekli çalışmaları ve bilgilendirmeleri yaparak tüm eğitim emekçilerinin ve kamuoyunun kafasında oluşan soru işaretlerini giderici bir açıklama yapacağına inanıyoruz” dedi.
UŞAK İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİ, İDDİALARA YANIT VERDİ
Öte yandan Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, söz konusu iddialara yanıt verdi. Ercan Uzun’un iddia ettiği birinci olayda öğretmenin puanının hatalı hesaplanmasının sebebinin MEBSİS’teki yazılım güncellemesinden kaynaklandığı ve sistemsel olan bu sorunun giderildiği bildirildi. İkinci olayda da bahsi geçen öğretmenin sağlık sorunları nedeniyle tek başına kalmayacağı bir okula atamasının yapıldığını ifade edildi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uşak MEM yetkilileri, “Buradaki birinci olayda öğretmenin hakkı sistemden kaynaklanan problem nedeniyle verilememiş. Sistemsel olan problem daha sonra giderilmiş ve öğretmene hakkı teslim edilmiş. İkinci olayda da hedef alınan öğretmen, başka bir Eğitim İş Sendikası mensubuyla sorun yaşamış ve sendika yöneticilerine de durum tek taraflı aksettirilmiş. Burada hedef alınan öğretmenin hangi sendikadan olduğunu bilmiyoruz. Fakat bildiğimiz, bu öğretmenin sağlıkla ilgili sorunlar yaşadığı ve bu nedenle tek başına kalmayacağı bir okula verildiğidir. Burada insani anlamda düşünerek hareket edildi. Biz bu konularda Eğitim İş Sendikası yöneticilerine gerekli açıklamaları yaptık. Ortada her hangi kasıt yoktur” dedi.