Ekonomi

Uşak, Kütahya ve diğer illerdeki 1000 liralık doğalgazın en az 600 TL'sini devlet veriyor!

Uşak, Kütahya, Manisa ve Afyonkarahisar gibi Türkiye'nin hemen hemen bütün illerinde doğalgaz kullanılıyor. Kabaran faturaları ödemekte güçlük çeken vatandaş, devletten 1000 TL'lik fatura için; doğalgazda 630 ve elektrikte de 600 TL devlet desteği alıyor. Bakan Mehmet Şimşek'in hesabına göre devlet elektrik ve doğalgaz parasının yüzde 60'tan fazlasını ödüyor.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, elektrik ve doğalgaz faturaları için bir açıklama yaptı. Katıldığı bir TV programında konuşan Bakan Mehmet Şimşek, enerjide devletin yüzde 63'e varan destek verdiğini açıkladı. Kış döneminde Uşak, Kütahya, Afyonkarahisar ve doğalgaz kullanılan konutlarda ortalama aylık 2000 TL ve üzerinde faturalar geliyor. Doğalgazdaki söz konusu rakamların yanı sıra elektrik faturaları da 4 kişilik bir ailede 400 liranın altına düşmüyor. Bakan Mehmet Şimşek'in yaptığı hesaba göre ise; 1000 TL'lik doğalgazın devlet tarafından 630 TL ödenirken vatandaş 370 TL'sini veriyor. Elektrikte de 1000 TL'lik faturanın devlet 600'ünü ve vatandaş da 400 TL'sini ödüyor. 

Bakan Şimşek, söz konusu durumu şöyle izah ediyor: "Enerji enflasyonda diğer önemli bir bileşen. Enerjide şuan devlet olarak çok ciddi bir sübvansiyon sağlıyoruz. Elektrikte sübvansiyon yüzde 60 civarı, doğalgazda yüzde 63 civarı. Ortalama yani vatandaşımızın tükettiği elektrik 100 liraya bize mal oluyorsa 40 liraya satıyoruz. Doğal gazı 37 liraya satıyoruz, aradaki farkı hazine ödüyor. Bütün bu süreçleri çalışıyoruz. Türkiye bir taraftan enerji bir taraftan gıda ve bir taraftan konut arzıyla hayat pahalılığıyla arz yönüyle mücadele ediyor. Bu sene kamu harcamalarının, bütçe açığının milli gelire oranı düşecek, bu da enflasyonu aşağı çekecek."