Yaşam

Uşak halısını dokuyan kadın fotoğrafı ödül aldı

Avrupa’da bir dönem sarayları süsleyen ve sosyetenin ilgi odağı olan el dokuması Uşak halısının yer aldığı ‘Uşak halısını dokuyan kadın’ fotoğrafı ödül aldı. Uşak Fotoğraf Sanatçıları Derneği Başkanı ve fotoğraf sanatçısı Ufuk Turpcan’ın deklanşöründen çıkan halı fotoğrafına etkileşim ödülü verildi.

Abone Ol
Uşak halısını dokuyan kadın fotoğrafı ödül aldı
Avrupa’da bir dönem sarayları süsleyen ve sosyetenin ilgi odağı olan el dokuması Uşak halısının yer aldığı ‘Uşak halısını dokuyan kadın’ fotoğrafı ödül aldı. Uşak Fotoğraf Sanatçıları Derneği Başkanı ve fotoğraf sanatçısı Ufuk Turpcan’ın deklanşöründen çıkan halı fotoğrafına etkileşim ödülü verildi.

Uşak Fotoğraf Sanatçıları Derneği Başkanı ve fotoğraf sanatçısı Ufuk Turpcan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin ortaklaşa olarak 9 Ocak’ta başlattığı “Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Kadını” fotoğraf yarışmasında, Uşak halısı dokuyan kadın fotoğrafıyla etkileşim ödülü aldı. Turpcan’ın Güneş Tunç’un yer aldığı karede, “100. Yılda Türk Kadını Etkileşim Ödülü”nü almaya hak kazandı. Fotoğrafla ilgili, “Güneş Tunç, kadınlar tarafından el dokuma halıcılığın yaşatılmaya çalışıldığı Uşak Belediyesi’ne bağlı ‘Dokur Evi’nde halı dokumacılığı yaparak aile ekonomisine katkı sağlıyor” ifadesi yer aldı. Yarışmada Uşak’ı ve Uşak halısını tanıtan Ufuk  Turpcan, “Uşak’ın tarihe tanıklık eden ve Avrupa’da bir dönem sarayları süsleyen el dokuması halımızla bu yarışmaya katıldım. Fotoğrafım, jüri tarafından ödüle layık görüldü. Benim açımdan mutluluk verici ve beni ödüle layık gören tüm jüri üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.

3 BİNİN ÜZERİNDE FOTOĞRAF DEĞERLENDİRİLMEYE ALINDI
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 9 Ocak’ta başlattığı “Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Kadını” fotoğraf yarışmasında 3 binin üzerinde fotoğraf değerlendirilmeye alındı. Türkiye’nin farklı kentlerinden fotoğraf sanatçılarının eserlerinin değerlendirildiği yarışmada; sağlıktan eğitime, sanattan spora birçok farklı alanda modern ve çağdaş Türkiye’nin mimarı kadınların olduğu fotoğrafların yanı sıra kültürel mirasımızın izlerini taşıyan kadınların yer aldığı kareler de ödüllere damga vurdu. Yarışmanın jürisinde,  Depo Photos Genel Yayın Yönetmeni Abdurahman Antakyalı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Basın Müşaviri Celal Çamur, AFSAD Başkanı Cengiz Oğuz Gümrükcü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Temsilcisi Meral Bayazıt, Gezginfoto Genel Yayın Yönetmeni Nihan Özgen Meleke, TFMD Başkanı ve Hürriyet Gazetesi Foto Muhabiri Rıza Özel ile Başkent Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölüm Başkanı Şirin Gazialem yer aldı. 420 fotoğraf sanatçısının toplam 3 bin 59 kare fotoğrafla katıldığı yarışmada, "Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Kadını” fotoğraf yarışması birinciliğini Covid-19 salgını sırasında koronavirüse yakalanan annelerin bebekleriyle ilgilenen hemşire Ece Özcan’ın olduğu kareyle Uğur Yıldırım aldı.
Uşak Halıları Hakkında
Uşak ve yöresi 15. yy erken Osmanlı dönemi halılarının yaratıcısı ve Osmanlı dönemi halıcılık merkezi olmuştur. Ülkede 1500’lü yıllarda başlayan kapitülasyonlar sonucu ülkeye gelen elçilere Osmanlı sınırları içerisinde ticaret yapma hakkı tanınır. Böylece halılar yurt dışında kendini gösterir. Avrupa’daki seçkin aileler ünlü ressamlara tablolarını yaptırırlarken Uşak halılarını duvarda, yerde ve masada dekor olarak kullanırlar. Hans Holbein ve Lorenzo Lotto gibi ünlü ressamların tablolarında yer alan halılar ressamların adlarını almıştır. Bunlara Lotto ve Holbein denmiştir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Uşak halıları büyük önem kazanmıştır. O dönemde Azerbaycan’dan getirtilen dokuma ustaları Uşak’a özgü halıları yeni tarzlarla dokumaya başlamıştır. Halıların özelliklerini kaybetmemesi için Anadolu müftüleri görevlendirilmiş ve dokumalar kontrol altında devam etmiştir. Desenler, nakkaşlar ve süsleme sanatçıları tarafından tasarlanarak saray halıları adını almıştır. Osmanlı saraylarından, Avrupa şatolarına, camilerden kiliselere kadar yayılan Uşak halısı sadece bir halı değil saygınlık sembolü olan bir efsanedir.