Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği (UTKGD) Başkanı Mehmet Keyvanoğlu, kentin hafızasının korunması için dijital bir çalışma gerektiğini ifade etti. Uşak hakkında yazılan ve Uşaklı yazarların kaleme aldığı toplam 800 kitabın bulunduğunu belirten Keyvanoğlu, önemli bir uyarıda bulundu. Dijital bir arşiv yapılmaması durumunda kent hafızasının kaybolacağını dile getiren Keyvanoğlu, Kent Tarihi Müzesi’nin daha da büyük bir alana ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
UŞAK’IN ADININ GEÇTİĞİ 800 KİTAP VAR
Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği (UTKGD) Başkanı Mehmet Keyvanoğlu, Uğur TV’den Duru Akyar’a kent hakkında açıklamalar yaptı. Uşak’ın tanıtımı için yaptıkları faaliyetlere değinen Mehmet Keyvanoğlu, hemen hemen her haftada 1 köyü ziyaret ettiklerini belirtti.
Köylerin su kaynakları, yaşam şekli, gelenek ve göreneklerini öğrendiklerini belirten Mehmet Keyvanoğlu, elde ettikleri bulguları kayda geçirdiklerini aktardı. Uşak Üniversitesi’ndeki tarih, coğrafya ve diğer ilgili bölümlerdeki akademisyenlerle eşgüdümlü çalıştıklarını belirten Keyvanoğlu, şöyle konuştu:
“Uşak hakkında bugüne kadar çok sayıda eser yazılmış. Mehmet Ersin hocamızdan da bu konuda daha detaylı bilgi alınabilir. Bizim bildiğimiz Uşak hakkında yazılan ve Uşaklı yazarların kaleme aldığı 800’e yakın eser var. Bu eserlerin ilimizin hafızası için korunması lazım. Bu bağlamda dijital arşivimiz mutlaka kurulmalı. Eserlerimizin saklandığı ve vatandaşımızın dilediğinde bu eserleri okuyabileceği bir dijital kütüphanemiz olmalı. Aksi halde Uşak’ın hafızası dediğimiz bu kaynaklar yok olup gider. Yetkili kurum ve kuruluşlardan dijital bir ‘Uşak Kütüphanesi’ kurulması için destek istiyoruz”.
UŞAK KENT TARİHİ MÜZESİNDE SERGİLENECEK ÇOK ESER VAR
Uşak’ta kent hafızası için çok sayıda eserin bulunduğunu belirten Keyvanoğlu, Kent Tarihi Müzesi’nde bunların bir kısmının sergilendiğini kaydetti.
Uşak Kent Tarihi Müzesi’nin daha geniş bir alanda faaliyet göstermesinin yararlı olacağını aktaran Keyvanoğlu, şöyle söyledi;
“Şahsım, dernek üyelerimiz ve Uşak’a gönül veren tüm vatandaşlarımız müzemize çeşitli eserler bağışladı. Uşak halkının eserleriyle bir müze oluştu ve tarihi dokusu olan ve büyük bir müzeye ihtiyacımız var. Eğer müzemiz büyük olursa daha fazla eserimizin sergileneceğini düşünüyoruz. Müzemiz, kent hafızası için çok önemli çalışmalar ortaya koyuyor. Bu tip mekanlarımızı yaşatmalı ve geliştirmeliyiz”. ALİ ARASLI
Editör: Ali ARASLI