İLGİLİ VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ....
İLGİLİ HABER Ömer Özden: Hayvancılıkta ekonomik döngü kırıldı
Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer, Uşak Havadis’ten Alaattin Karahan’ın hazırladığı ve sunduğu “Başkanın Rotası” programına yaptığı açıklamada, süt ineklerinin kesime gitmesiyle ilgili olarak, “20 yılda tek başına bir iktidarla karşı karşıyayız. 20 yılda tek başına olan bir iktidarın sürekli aynı hatayı yapmasına bir anlam kazandıramıyoruz. Bunu defalarca dediğimizde de ineklerin kesime gittiğini kabul etmiyorlar. Rakamları öyle göstermiyorlar. Biz bunu görüyoruz. Bugün eski Meclis Başkanımızın mezbahanesi var ve kesilen hayvanların yüzde 80’i süt veren ineklerdi” dedi. Artan et fiyatlarına değinen Sezer, “Bugün en ucuz ürün kıymadır ve Uşak gibi yerde 180 TL kilosu. Büyük yerlerde 200 TL’ye kadar kilosu olduğu söyleniyor. Küçük baş hayvanın kilosu da 250 ve 300 liralar konuşuluyor” diye konuştu.
MUSTAFA SEZER: PEYNİR FİYATLARI 70 TL’DEN 180 TL’LERE ÇIKTI
Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunlarla ilgili “Başkanın Rotası” isimli programa açıklama yaptı. Alaattin Karahan’ın hazırladığı ve sunduğu programa açıklama yapan Sezer, tarım ve hayvancılıktaki politikalara yönelik eleştirilerde bulundu.
Sezer, “2021’de kuraklık yaşadık ve daha sonra Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle gübre fiyatlarında yükselişler oldu. Bu nedenle yeterli gübre kullanamadı bölge çiftçimiz ve rekoltede yüzde 30’a ve 40’lara varan bir kayıplar oldu. Her geçen gün işlem hacmi hububat tarafından bir miktar düştü ve hayvancılıkta da durum aynı. İki sektör bir birini domine ediyor. Tabi ki 2018’de yaşanan finansal krizle birlikte fiyatlarda bir artış trendi içindeyiz. Hububat fiyatları da artış oldu. 7,30 seviyesinde makarnalık buğday, 6,20 TL civarında ekmeklik buğdaylar ve 5,60 seviyesinde de arpalar işlem görmekte. Buna bağlı olarak da artan girdi fiyatlarına paralel olarak da hayvancılıkta maliyetler artması nedeniyle işletmelerde havyan sayısı azaldı. Biz defalarca bu konuyu gündeme getirme çabasını sarf ettik. Büyükbaş inekler kesime gitti ve inekler kesilirse yavru alacak hayvan kalmıyor dedik. Büyükbaş ineklerin kesilmesinin sonunda Ağustos sonunda Eylül’de sütte yükselişler oldu. 7 lira olan süt fiyatları 10 TL’ye fırladı ve bugün 11 lira civarında süt var. Bu da mamul fiyatlarına yansıdı 70 lira olan peynir 180 TL’ye çıktı. Karkas et fiyatları da yükseldi ve 95 TL olan mezbaha fiyatları 130 TL’lere kadar çıktı” dedi.
SEZER: TÜRKİYE’NİN ACI GERÇEĞİ BİR KISIR DÖNGÜ İÇİNDEYİZ
Yurtdışından 3 bin eurolara kadar damızlık düvelerin girdiğine dair soruya yanıt veren Sezer, “Bunanla ilgili bizim bir çalışmamız var ve bunu ilgili mercilere sözlü olarak ifade ettik. Bunu artık dosya bazında ifade etmek istiyoruz. Türkiye’nin acı gerçeği, bir kısır döngü içindeyiz. Damızlık hayvan sayısını stabil hale getirmekte zorlanıyoruz. En küçük girdi maliyetinden dolayı damızlık hayvanlar kesime gidiyor ve et fiyatları yükseliyor. Bu sefer de suni bir müdahaleyle, maalesef bürokrat kesim buna çok hevesli. İthalat yoluyla bunu çözmeye çalışıyor. Bu ithalat zorunluluğu, inekler kesime giderken yapılsa ve bu inekler kesime gitmese, 3 bin eurolara ithalata gerek kalmaz. Bu bir kısır döngü ve 40 bin TL’lik inekler 8 bin liralara kesime gitti ve bugün 3 bin euro 70 bin lira ve bu düve. Dünyada da fiyatlar yükseliyor ve buna bir çözüm bulmaları lazım”.
SEZER: UŞAK GİBİ YERDE KIYMANIN KİLOSU 180 TL
Sezer, “Bunanla biz bir defa karşılaşmadık ki ve sürekli bu acı tercüberyle karşılıyoruz. Sürekli aynı yerden gol yiyoruz. Neden bu hataya düşüyoruz? Bunu biz sürekli dile getiroyuruz ama farklı yerden de bu sorunun dillendirilmesi gerekiyor. Siyasette son 20 yılda aslında tek parti var ve bu bir kazanımdır. Acı tecrübeler de kendi zamanlarında oluyor acı tecrübeye rağmen sürekli aynı hatayı yapıyoruz. Benim ticarette en aktif olduğum dönem bu ve siyasette de 20 yılda tek başına bir iktidarla karşı karşıyayız. 20 yılda tek başına olan bir iktidarın sürekli aynı hatayı yapmasına bir anlam kazandıramıyoruz. Bunu defalarca dediğimizde de ineklerin kesime gittiğini kabul etmiyorlar. Rakamları öyle göstermiyorlar. Biz bunu görüyoruz. Bugün eski Meclis Başkanımızın mezbahanesi var ve kesilen hayvanların yüzde 80’i süt veren ineklerdi. Süt para edince bu da azaldı ve bu sefer de et sıkıntısı baş gösterdi. Erkek hayvan da yetersiz ve 90 lira olan damızlık hayvan 120 TL’ye çıktı. Bugün en ucuz ürün kıymadır ve Uşak gibi yerde 180 TL kilosu. Büyük yerlerde 200 TL’ye kadar kilosu olduğu söyleniyor. Küçük baş hayvanın kilosu da 250 ve 300 liralar konuşuluyor tezgahta. Hayvancılığın sürdürülebilir olması lazım ve biz bunun için çatı GES projesi hazırladık” ifadesini kullandı.