Ekonomi

Uşak, Denizli gibi olamadığı için para kaybetti

Denizli’de çiğ sütün fiyatı üretici birlikte hareket ettiği için 12,40 TL olurken, Uşak’ta ise bireysel ve dağınık yapıdan dolayı 11 TL’lik rakam belirlendi.

Abone Ol

Uşak, Denizli gibi birlik ruhuyla hareket etmediği için para kaybetti

Uşak’ta çiğ sütün fiyatları 1 Ağustos itibariyle resmiyette 11 TL olarak güncellendi. Üreticinin ortak hareket etmemesinden dolayı 10 ila 10,50 TL arasında da süt satın alan büyük firmalar bulunuyor. Kentte bulunan 55 süt kooperatifinden sadece 40 tanesi S.S. Uşak Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOP) bünyesinde yer alıyor. Üreticilerin ve kooperatiflerin birlikte hareket etmemeleri nedeniyle süt imalatçılarının eli daha güçlü oluyor. Denizli’de süt üreticileri toplu olarak masaya oturdukları için 12,40 TL çiğ sütün fiyatını belirlerken, Uşak’ta bireysel ve bağımsız hareket etmenin sonucunda fiyat 11 TL’yi aşamadı. Kentte aylık 350 ton üretilen sütü ağırlıklı olarak, yoğurt üretimi yapan bir firma satın alıyor. Kentte üretim yapan büyük bir peynir firması da ağırlıklı olarak çevre illerdeki süt birliklerinden süt temini yapıyor. Kaliteli olan süt belirlenen 11 TL’lik taban fiyatın da üzerinde alıcı bulurken, hala soğutma tankı kullanmayan ve sütü ahırın önüne koyarak yerinde üreticiye satanların yer alması dikkat çekiyor. HAYKOP Uşak Başkanı Himmet Özdemir, üreticinin birlik olması durumunda hem daha kaliteli süt üreteceklerini, hem de fiyat pazarlığında ellerinin daha güçlü olacağını ifade etti.

BAKANLIK LİTRE BAŞI 50 KURUŞ DESTEK VERİYOR, AMA YEM ÇOK PAHALI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın litre başına verdiği 50 kuruşluk desteğin de yeterli olmadığını belirten Himmet Özdemir, birlik ve ortak akıl ruhuyla hareket etmeyen üreticinin taban fiyatı 400 TL olan 50 kilogramlık yemi almakta güçlük çektiğini söyledi. Yem fiyatlarının kaliteye göre 500 ila 600 TL’yi bulduğunu ve bunun da sütün kalitesine doğrudan etki ettiğini belirten Özdemir, “Maalesef üreticide birliği sağlayamadık ve yem fiyatlarıyla da başa çıkamıyoruz. Oysa üreticimiz birlik olsa ve bireysel hareket etmese, hem pazarlıkta, hem de kalitede elimiz güçlü olur. Bunu sağlamak için çok uğraştım, fakat bugüne kadar isteneni ortaya koyamadık. Denizli’de birlik ruhu var ve fiyat 12 TL 40 kuruş oldu. Bizde aynısı olsa, burada hiçbir üretici köylünün sözünün üzerine söz söyleyemez. Uşak’ın sütü değerinin altında gidiyor” dedi.

SOĞUTMA TANKLARI MUTLAKA KULLANILMALI

Sütün kalitesinin soğutma tankıyla da ilgili olduğunu belirten Özdemir, “Soğutma tankına direk boşaltılan süt hem kaliteli, hem de yağlı oluyor. Bu sütü direk pastörize süt olarak paketleyebiliyorlar. Bunun dışında kapı önüne konulan sütlerin kalitesi her zaman düşer. Çünkü süt, yapısı itibariyle bakteri üretmeye müsait bir ürün” diye konuştu.