Ekonomi

Uşak Belediyesi, üreticiye destek ve fahiş fiyatların önüne geçmek için kooperatif kurulumunu gündeme aldı

Uşak'ta çiftçinin ürünün heba olmaması, fahiş fiyatların önüne geçilmesi, kadın ve engelli üreticilerin ürünlerinin pazarlanması için yeni bir kooperatifin kurulması gündemde.

Abone Ol

Uşak'ta çiftçinin ürünün heba olmaması, fahiş fiyatların önüne geçilmesi, kadın ve engelli üreticilerin ürünlerinin pazarlanması için yeni bir kooperatifin kurulması gündemde. Uşak Belediye Meclisi'nde görüşülen "Sınırlı Sorumlu Uşak Tarımsal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi" hakkında açıklama yapan Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, "Piyasada fahiş fiyat olduğunda, vatandaş lehine piyasanın dengelenmesi için de bu kooperatifin kurulmasını istiyoruz. Ayrıca kadın ve engellilerin ürettikleri, mamullerin kooperatif aracılığıyla pazarlanmasını amaçlıyoruz” dedi.

Uşak’ta çiftçilerin ürünlerini daha kolay pazarlaması ve mahsulün tarlada heba olmaması için yeni bir kooperatif kuruluyor. Konu, önceki gün, yapılan Uşak Belediye Meclisi’nde gündeme geldi ve kentte daha önce kurulan kooperatiflerin bazı kötü niyetli kişilerin tutumları nedeniyle başarılı olamadığına vurgu yapıldı.

Uşak Belediyesi’nin de kooperatife ortak olmasına dair teklifin değerlendirilmesini isteyen Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, söz konusu yapının üretici ve tüketici açısından faydalı sonuçlar doğuracağını düşündüğünü ve bu konuda yapılacak çalışmaların desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.

Sınırlı Sorumlu Uşak Tarımsal Üretim ve Pazarlama Kooperatifinin kurucu ortaklarından birinin de Uşak Belediyesi olması için konunun ilgili komisyonlarda görüşülmesini talep eden Başkan Mehmet Çakın, “Kurulacak kooperatif eliyle, Uşak’taki üreticilerimizin mahsullerinin tarlada kalmamasını temin etmek için çalışma yapacağız. Soğuk hava deposu kurulmasını sağlayacağız. Atıl vaziyetteki tarlaların ekonomiye kazandırılması ve bu sayede vatandaşımıza daha uygun koşullarda gıda teminine aracılık etmek ve bu konuda faaliyet göstermek için bunu gündeme aldık. Piyasada fahiş fiyat olduğunda, vatandaş lehine piyasanın dengelenmesi için de bu kooperatifin kurulmasını istiyoruz. Ayrıca kadın ve engellilerin ürettikleri, mamullerin kooperatif aracılığıyla pazarlanmasını amaçlıyoruz” dedi.

BELEDİYE HEM ETKİ, HEM DE YETKİ ANLAMINDA SÖZ SAHİBİ OLACAK

Belediye Meclisi’nde konunun oylanmasının ardından yasal sürecin başlayacağını dile getiren Başkan Çakın, şöyle devam etti: “Kooperatifin yönetiminde belediyenin hem etki, hem de yetki anlamında söz sahibi olması gerekiyor. Sözleşmeyi bu konuda yapacağız ve belediye bu işe liderlik edecek. Konuyu komisyonlara sevk edeceğiz ve sizler de kapsamlı bir şekilde değerlendireceksiniz. Bunun şehrimiz için önemli olduğunu düşünüyorum. Bu tarz girişimlerde iyi örnekler var ve bunun yanında kötü niyetli kullanımlar da ortaya çıkmış. Belediye eliyle daha iyi netice verecek bir sonuç bekliyoruz. Yönetim henüz belirlenmiş değil ve Cumhurbaşkanlığı’ndan bir onay almamız lazım. Belediye Meclisi yetki verirse, diğer işlemler başlayacak.” Başkan Çakın, konunun hukuk ve plan ve bütçe komisyonlarında görüşülmesini oyladı. Kentte tarımsal üretim ve pazarlama kooperatifiyle ilgili karar, önümüzdeki meclis oturumunda daha detaylı değerlendirilecek.