Uşak Belediyesi: Murat Dağı'na altın madeni suyumuzu riske atar 

Uşak Belediyesi, Murat Dağı’na kurulacak olan altın madeni projesinin bölgedeki ve Uşak’taki su kaynaklarını riske attığını bildirdi. Uşak Belediyesi, altın madeninin deprem riskini de tetikleyeceğini vurguladı. 


Uşak Belediyesi’nin Murat Dağı’na kurulması istenen altın madeni projesine karşı yaptığı itiraz dilekçesinde, bölgeyle ilgili önemli detaylar yer aldı. Uşak Belediyesi, burada kurulacak olan altın madeni nedeniyle, bölgedeki su kaynaklarının olumsuz etkilenmemesi gibi bir durumun mümkün olmadığını dilekçeyle ilgili kuruma bildirdi. Uşak Belediyesi, ayrıca bölgedeki deprem riskine de dikkat çektiği dilekçesinde, maden faaliyetinin bölgedeki ekolojik dengeyi bozacağını da ifade etti. 
    
UŞAK BELEDİYESİ MADENE İTİRAZ ETTİ
Uşak Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan itiraz dilekçesi, ilgili birim Müdürü Erdem Uluyol ve Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Emre Kocabıyık tarafından hazırlandı ve Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın da itiraz dilekçesini imzalayarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne iletti. 
Dilekçede, madenin bölgedeki su kaynaklarına zarar vereceği bildirilirken, bölgede Gümele Göleti, Murat Dağı Göleti ve Çokrağan Doğal Kaynak suyu olmak üzere 3 temel su kaynağının yer aldığı vurgulandı.  
Bölgedeki su kaynaklarının korunmasıyla ilgili yasal düzenlemelerin yer aldığı itiraz dilekçesinde, “Uzun mesafeli koruma alnı başlıklı 20.maddenin (a) bendinde orta mesafeli koruma alanı sınırından itibaren yatay olarak 3 km genişliğindeki kısmında galeri yöntemi patlatmalar, kimyasal ve metalurjik zenginleştirme işlemleri yapılamaz denilmekte olup, adı geçen projede cevheri çıkarmak için patlatma ve zenginleştirme işlemleri yapılacaktır. Yani bölgedeki su kaynaklarının faaliyetten etkilenmemesi mümkün değildir. Faaliyet alanı aynı zamanda termal turizm merkezidir. Gevşetme ve patlatmalar ile yeraltı suyunun yatağının ya da akışının değişmesi veya suyunun kaybolması gibi riskler oluşabilecektir” ifadesi yer aldı.
Uşak Belediyesi ayrıca, “Şehrimizin Küçükler Barajı ve Çokrağan Doğal Kaynağı'ndan başka içme ve kullanma suyu kaynağı bulunmamaktadır. Fakat Dünya da etkisi görülen kuraklık son yıllarda şehrimizde de etkili olmaya başlamıştır. Bu nedenden dolayı bu bölge de yapılması planlanan her türlü faaliyetler şehrimizin suyunu riske atmaktadır” bilgisini de dilekçeye ekledi. 

Uşak'ta baca temizliği fiyatları 2025'te yüzde 80 zamlanacak! Uşak'ta baca temizliği fiyatları 2025'te yüzde 80 zamlanacak!


TERMALİN MERKEZİ MURAT DAĞI’NDA NADİR GÖRÜLEN KUŞ TÜRLERİ VAR
“Murat Dağı Gediz Havzasına hayat veren Gediz Nehrinin kaynak bölgesi olup, kaynakta oluşacak kirlenme havzadaki tüm tarım ve hayvancılık faaliyetlerini olumsuz etkileyecek, insan ve çevre sağlığını tehdit edecektir” maddesine yer verilen dilekçede, bölgenin Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye temsilcisi olan Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından 1997 yılında basılan Türkiye'nin Önemli Kuş Alanları isimli kitapta Murat Dağı'nda nadir bulunan kuş türlerinin çoğaldığı, aynı zamanda önemli bitki alanlarından birisi olduğu vurgulandı.

PROJE DEPREM RİSKİNİ TETİKLEYEBİLİR
Uşak Belediyesi’nin itiraz dilekçesindeki önemli bir noktada, deprem riski oldu. Konuyla ilgili şu ifade kullanıldı: “Projede bulunan yığın liç alanı olarak adlandırılan bölümde cevherin topraktan ayrılması için çeşitli kimyasallar kullanılacaktır. Proje alanının deprem bölgesinde yer alması sebebiyle çevre açısından büyük risk teşkil etmektedir. Açık ocak şeklinde işletilecek olan tesiste oluşacak toz emisyonları, gürültü ve görüntü kirliliği de ekolojik dengeyi olumsuz yönde etkileyecektir. Sonuç olarak; planlanan faaliyet bölgenin içme ve sulama suyu kaynakları, bitki ve hayvan türleri ile insan ve çevre sağlığı açısından büyük risk ve tehdit oluşturmaktadır.”

Editör: Ali ARASLI