15. Yüzyılda Osmanlı’nın halıcılık merkezi olan Uşak o zamanlarda birçok elçi tarafından ziyaret edilmişti.
Uşak halılarını gören ve büyük ilgi duyan elçiler kendilerine verilen kapitülasyonlarla ticaret hakkı kazanınca Uşak halısının tüm dünyaya uzanan yolculuğu da başlamış oldu. Uşak halısı kimi ünlü ressamların tablolarında motif oldu, kimi sanat eserlerinde dekor. Uşak halısı sadece bir halı değil bir saygınlık sembolü oldu. Bu kültürel mirasımızı yeniden canlandırmak ve yaşatmak adına duyarsız kalmayan Uşak Belediyesi dokur evini kurup yatırımlar yaparak dokuma sanatımızı yeniden filizlendirdi.
Yüzyıllardır süregelen bir sanatın doğuşu ve yolculuğu… Her sanatın bir doğuşu, bir yolculuğu vardır aslında. Bu yolculuk o kadar uzundur ki, sanat bu yolculukta bazen farklı ellerde, farklı dillerde, farklı gözlerde tekrar filizlenir.
Filizlenen bu sanatın isimlerinden birisi de tarihi yıldızlı uşak halısı. Tarihi yıldızlı uşak halısı geçtiğimiz günlerde,Uşakta sahne alan Yıldız Tilbe’ye hediye edildi. Yıldız Tilbe’nin Uşağa gelmesini Utaş Uşaksporun şampiyon olması üzerine Uşak halkı istemişti. Uşaklıların bu isteklerine kayıtsız kalmayan Cahan verdiği sözü tutarak Yıldız Tilbe’yi Uşağa getirdi. Yıldızlı halının hediye edilmesiyle Başkan Cahan iki yıldızı, iki sanatı sahnede buluşturmuş oldu.
KONUK YAZAR: MURAT ÇUBUKÇU (Genel Sanat Yönetmeni)
Editör: TE Bilişim