BİLİM-TEK

Türkiye, Yapay Zekanın Yalan haberleri ve Deepfaceye Karşı Uluslararası Çalışma Yapacak

Son seçimlerde yoğun olarak kullanılan ve halen dolandırıcıların aparatı haline gelen yapay zeka destekli deepface videolar ile haberlerin önüne geçilmesi için TBMM'de sunum yapıldı. Türkiye, bu konuda uluslararası bağlayıcılığı olan sözleşmeler yapmayı da gündeme aldı.

Abone Ol

Dünyayı kasıp kavran yapay zeka teknolojisi, Türkiye'nin de önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. ChatGBT ve DeepSeek arasındaki gerilim ve dünyanın nereye doğru gittiğine dair soru işaretleri, hemen hemen bütün ülkelerin ana gündem maddesi. Türkiye'de de bu konuda yoğun çalışmalar yapılıyor. Özellikle son seçimlerde kullanılan deepface ve sahte haberler üreten yapay zekayla ilgili daha kapsamlı bir mücadele mesajı TBMM'de verildi. 

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi yetkililerini dinledi ve burada yeni gelişen ve ileriki yıllarda akıl almaz boyutlara ulaşacak olan yapay zekanın siber güvenlik politikalarını da kökten değiştireceği ortaya koydu. 

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Vekili Yusuf Tancan, Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan ve bu alanda yasal bağlayıcılığı olan ilk uluslararası sözleşme olacağını kaydetti. Tancar, şu bilgileri paylaştı:

YAPAY ZEKA, İNSAN HAKLARI VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ SÖZLEŞMESİ

Burada aktarılana göre; Yapay Zeka, İnsan Hakları, Demokrasi ve Hukukun Üstünlüğü Çerçeve Sözleşmesi"nin 5 Eylül 2024'te imzaya açıldı.
Söz konusu sözleşmenin hazırlık aşamasında Türkiye adına tüm müzakereler yürütülüyor ve ve sözleşmenin nihayet halini almasında ciddi anlamda katkı sunuldu.
Başkanlığın halihazırda Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği içinde imza sürecine yönelik hazırlıklarını sürdürdü.

Yapay zeka, artık birçok ülke tarafından askeri, ekonomik ve teknolojik dengeleri değiştiren "teknopolitik" bir çekişme alanı olarak görülüyor. 
Yapay zekanın ulusal güvenlik politikalarını da kökten dönüştürdüğüne dikkati çeken Tancan, siber savunma, otonom silahlar ve istihbarat analizlerinin bu alanda gelişen kritik uygulamalar olduğunu dile getirdi.

YAPAY ZEKAYI KÖTÜYE KULLANANLARA KARŞI ÇALIŞMA YAPILMALI
Tancan, siber saldırılar ve dezenformasyon gibi tehditlerin de artış gösterdiğini kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:

"Yapay zekanın sınır aşan doğası nedeniyle bu teknolojilerin kötüye kullanımını engellemek için uluslararası işbirlikleri ve bağlayıcı anlaşmaların hayata geçirilmesi kaçınılmaz görülüyor. Aynı gerekçeyle, yapay zekanın yakıtı olan verinin yönetişimi ve kontrolü de küresel ilişkilerde belirleyici bir unsur haline gelmiş durumda. ABD ve AB arasında yürütülen veri gizliliği çerçevesi anlaşmaları, bu konudaki en bilinen örneklerden biri." 

YAPAY ZEKAYLA OLUŞTURULAN SAHTE HABERLER VE SAHTE VİDEOLAR!

Yapay zeka destekli sahte haberler ve "deepfake" teknolojilerinin demokratik seçim süreçlerini ve uluslararası ilişkileri tehdit eden yeni bir boyut kazandığını aktaran Tancan, bu riskleri ve gerilimleri yönetebilmek, yapay zekanın insanların faydasına olacak şekilde kullanımını temin etmek ve gelişmekte olan ülkeleri de bu alanda etkin kılabilmek için küresel işbirlikleri ve düzenlemeler oluşturulmasının elzem olarak görüldüğünü vurguladı.

Tancan, "'Hızlı bir şekilde birtakım uyumlaştırmaları hayata geçirebilmek için yönetmelik seviyesinde bazı düzenlemeleri hızlıca hayata geçirelim' şeklinde bir görüş var. Bizim kurum olarak görüşümüz, bu tabii ki yapılabilir ama hemen arkasından yasa seviyesinde ele alınması ve düzenlenmesi gereken konuların başında geliyor" dedi.