Uşak’ın kendine has ev baklavası, kısa bir süre önce, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) tarafından coğrafi işaretle tescillendi. Uşak TSO’nun yaklaşık 1 yıl önce başlattığı girişimlerin sonunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillendi. Uşak ev baklavasının tanıtımı için de bir dizi çalışma yapıldı. Uşak ev baklavası, yarın birinci günü idrak edilecek olan Ramazan Bayramı öncesinde yoğun talep görmeye başladı. Uşak ev baklavasıyla birlikte cendere de kentteki hakiki baklava imal eden ve satan işletmelerde, vatandaşa satılıyor. Uşak ev baklavası, kullanılan malzemesi itibariyle orijinal bir lezzet olarak dikkat çekiyor.
ORJİNAL UŞAK ŞEKERİ KULLANILIYOR
Uşak ev baklavasında, Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası’nda üretilen pancar şekeriyle hazırlanan şerbetle tatlanıyor. Uşak ev baklavasının yufkaları; buğday unu, su, yumurta, tuz ve ay çiçek yağı ile hazırlanan hamurla elde ediliyor. Yufkaların kalınlığı ortalama 1,2 mili metre kalınlığında ve yaklaşık 160 santime çapında oluyor. 65 ila 70 yufkaya aralıklı olarak cevizler içi konuyor ve üzerine sade yağ dökülüyor. Baklava dilimleri de yaklaşık 5 santimetre oluyor. Piştikten sonra, Uşak şekeriyle yapılmış şerbetle tatlanan baklava birkaç saat sonra tüketilmeye hazır hale geliyor.
BAYRAM DÖNEMİNDE YOĞUN TALEP OLUYOR
Uşak’ın kendine has ev baklavasını yıllardır üreten Fatih Ev Baklavaları isimli işletmeden Gülbey Işık, ev tipi cevizli baklavanın gerçek Uşak şekeriyle üretildiğini ifade etti. Gülbey Işık, “Uşak’ın kendine has bir lezzeti olan baklavamız, yüzde 100 pancar şekeriyle yapılıyor ve çok uzun süre dayanabiliyor. Baklavamız uygun saklama koşullarında hiç şekerlenmeden 1 haftadan fazla dayanabilir. Bunun yanı sıra Uşak’ın cenderesi de var ve bu da baklavaya nazaran daha hafif bir tatlı. Son dönemlerde Ramazan Bayramı olduğu için yoğun ilgi var. Fakat daha önce yıllara nazaran işler çok fazla diyemeyiz” dedi. ALİ ARASLI