Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Banaz Burhaniye köyü, Köyarkası mevkii için arkelojik yerleşim kararı verdi. Uşak Valiliği, İl Özel İdaresi, DSİ, Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ilgili kurumlardan görüşler alan kurul, Burhaniye köyünde yer alan Köyarkası Mevkii Arkeolojik Yerleşimi için Uşak Müze Müdürlüğü’nün hazırladığı 21 Ekim 2024 tarihli rapor ile Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 07 Kasım 2024 tarihli raporunu inceledi. Kurul, her 2 raporu baz alarak, Banaz Burhaniye köyünü birinci derece arkeolojik sit olarak tescilledi.

1/25000 ölçekli haritada belirlenen sit alanda hiçbir yapılaşmaya izin verilmeyecek. Bilimsel amaç dışında kazı yapılmayacak. Bu alanda yapılacak tüm alt ve üst yapı çalışmaları için  Uşak Müze Müdürlüğü’nün ve varsa kazı başkanının görüşüyle koruma kurulundan izin alınacak.

Banaz Burhaniye

MADEN AÇILMASINA İZİN YOK, SANAYİ ATIKLARI BURAYA BIRAKILMAYACAK

Kararda yeni tarımsal alanların açılmaması da vurgulanarak, şöyle denildi:

“Yalnızca sınırlı mevsimlik tarımsal faaliyetlerin devam edebileceği, toprağın sürülmesine dayanan tarımsal faaliyetlerin yasaklanması, ağaçlandırmaya gidilmemesi, yalnızca mevcut ağaçlardan ürün alınabilmesi kararı alınmıştır”.

Kararda madenlere karşı da net bir ifade yer aldı. Kararda, “Taş, toprak, kum gibi malzemelerin alınmaması, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakların açılmaması, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzemelerin alana dökülmemesi  v Taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde, ilgili koruma kurulundan izin almak koşuluyla birleştirme (tevhit) ve ayırma (ifraz) işlemlerinin yapılabileceği karar verilmiştir. Bu karar, sit alanının korunması ve sürdürülebilir kullanımı amacıyla alınmıştır” ifadesi yer aldı.

Afyonkarahisar'da sarı serumdan ölüme yol açan kliniğe kapatma cezası Afyonkarahisar'da sarı serumdan ölüme yol açan kliniğe kapatma cezası

Banaz Burhanie222