Kamuda taşerona kadro verildiği söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını bildiren Kamu Taşeron İşçileri Sendikası, sorunların çözümünü istedi.
2017’deki kanun KHK sonrasında, mağdur olduklarını belirten taşeron çalışanlar, bir eylem yaptı. Daha adil bir çalışma sistemi isteyen taşeron işçiler, sorunlarını burada dile getirdiler. Sendika Genel Genel Sekreteri Orhan Karagöz, grup adına bir açıklama yaptı. Orhan Karagöz’ün açıklamasının satır başları şöyle:
KADRO DENİLMESİNE RAĞMEN HALA TAŞERONLUK SÜRÜYOR
“Kamuda taşeronlara kadro verildiği söylendi. 1 milyon taşerona kadro denilmesine rağmen, hala taşeron sistemi sürüyor. Bugün sayıları 1 milyona yaklaşan bir mağdur kesim ortaya çıkarmıştır Bu mağdur kesimler kimlerdir? Kimlerin ya da hangi etkin grupların taşeronların kadro almasını istememektedir”.
EN ÇOK MAĞDUR OLAN ÇALIŞANLAR HANGİ GRUPTA?
“Peki bu mağdurlar kim? Yüzde 70 Engeline Takılanlar. Kiralık araç şoförleri, Hastanelerde çalışan görüntüleme, röntgen, yemekhane çalışanları… Belediye Şirket Çalışanları ve İl Özel İdareler ile 2019’da işten çıkarılan belediye şirket elemanları ve sözleşmeli memurlar. ASM Grup Elemanları Vakıfbank Güvenlik Personeli ve KİT personelidir. 2017’de kapsam dışı kalanlar eksiksiz olarak devlet kadrolarında istihdam edilmelidir. Kadro dışı kalan bu sayı 90-100 bin değil 1 milyon kişi ve 4 milyon vatandaşımızı ilgilendirmektedir.”
İŞÇİLER BELEDİYE ŞİRKETİNE GEÇİRİLDİ
“İşçiler belediye kadrosuna değil, belediyenin kurduğu taşeron şirkete geçti. Belediye şirketlerinde kimler istihdam edilmektedir. Yerel yönetimler ülkemizde 7/24 esasına göre kamusal alanda halkımıza hizmet eden çalışanlardır. Bunlar kimlerdir
- Mimar
- Mühendis
- Yazılım
- Teknik
- İtfaiye
- Zabıta
- Şöför
- Elektrik
- Kanalizasyon
- Asfalt
- Park bahçe
- Çağrı Merkezi
- Güvenlik
- İçme suyu tesisi çalışanları
- Atık su çalışanları
- Ek ders ücreti karşılığında çalışan usta öğreticiler
- Çalışanlar ne istiyolar?
- Eşit işe eşit ücret
- 52 Tediye
- 60 günlük ikramiye
- 40 Saat çalışma
- Enflasyon farkı
- Mezuniyet farkı
- Eşit yemek ücreti
- İş sağlığı ve güvenliğine uygun çalışma
- 3’lü vardiya sisteminden 2’li vardiya sistemine tercihen geçebilme
- İşten çıkarmaları bir müdür ya da şefin ya da şirket müdürünün değil, disiplin kuralları ile mülki amir idaresinde olması.
- Sendika ve toplu iş kanununda değişiklik yapılarak aidatların ve ülke barajının düşürülmesi ve sendikal örgütlülüğün önünde engellerin kaldırılması
- Haksız yere işten çıkarmaların engellenmesi.
İŞÇİLER KESİN BİR SINIRLA BELİRLENEN KADRO İSTİYOR
“Kamuda yüzbinlerce çalışan çeşitli gerekçelerle işten çıkarılmıştır. Bunların artık son bulması ve taşeron işçilerin net bir ifadeyle kamu çalışanı olmasını istiyoruz. Bizler hakkımız olanın dışında hiçbir beklentisi olmayan ve emeğiyle ayakta kalan insanlarız. Sesimizin duyulmasını istiyoruz.