Ekonomist Selçuk Geçer. konut kredilerinin aşağı yönlü seyredeceğini ve faizlerin düşmesiyle konut kredisine talebin artacağını ifade etti. Geçer, konut fiyatlarının enflasyon baz alındığında son 1 yıldır negatifte gittiğini ve konut alımı için şu dönemin bir fırsat olarak görülmesini istedi.
Doların olduğundan düşük görüldüğünü belirten Geçer, düşük kurun ihracat, turizm ve uluslar arası rekabet alanında olumsuz etkide bulunduğunu kaydetti.
ABD’de hizmet PMI rakamlarının düştüğünü ifade eden Geçer, ABD’de hisse senedi satışlarının gelmesinin Türkiye’de borsanın yükselmesi anlamına geleceğini aktardı.
Borsanın 7000 seviyesine kadar geldiğini ve bu alanda uyarılarda bulunduğunu söyleyen Geçer, endeksin 10000 bandını kırdığını ve 15000’e doğru gideceğini vurguladı. Ulusal 50 ve 100 hisselerinde bankacılık, emtia ve inşaat hisselerini koyan Geçer, “Çünkü inşaat hisseleri, faizlerin düşmesiyle konut satışlarının artmasıyla canlanacak” yorumunda bulundu. Geçer, Suriye ve ülkemize yakın ülkelerdeki inşaat faaliyetlerinin de inşaat hisselerini yükselteceğini ve borsanın 15000’e kadar yolunun açık olduğunu öne sürdü.
UŞAK’TA KONUT FİYATLARI ENFLASYONA GÖRE DÜŞÜK
Öte yandan Geçer’in kaydettiği “İnşaat enflasyona göre düşük kaldı” ifadesi, Uşak ve çevre iller için de örtüşüyor. Türkiye’de yıl sonu enflasyonun TÜİK’e göre yüzde 44 dolaylarında olmasına rağmen, Uşak’taki satılık konut fiyatları yüzde 25 ila 35 aralığında artış gösterdi. Söz konusu artış reel ve resmi enflasyon rakamlarının altında seyretti. Kentte sıfır konutların yanı sıra iç dekorasyondan dolayı ikinci ele daha yoğun talep oluştu. Konut sektöründeki hareketlenmenin en büyük zararı, oluşan talep enflasyonu nedeniyle rakamların şişmesi olarak karşımıza çıkıyor.