AA'nın geçtiği habere göre bir süredir idrar yapmada zorluk çeken 80 yaşında ve kimliği açıklanmayan bir hasta, Sandıklı Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Burada yapılan tetkikler sonucunda hastanın mesane bölgesini tıkayan 7 santimlik bir taş tespit edildi. Taşın çıkarılması için uzman hekimler bir toplantı yaptı ve ameliyat kararı verdi.
İdrarda kanama şikayetleri de olan 80 yaşındaki hastanın mesane bölgesinden 7 santimlik taş başarılı bir ameliyatla çıkarıldı. Hasta ve yakınları, operasyonu başarılı bir şekilde yapan Op. Dr. Ömer Batuhan Akıncı ve ekibine teşekkür etti.
MESANEDE TAŞ NEDEN OLUŞUR? SADECE ERKEKLERDE Mİ GÖRÜLÜR?
Mesane taşları genellikle böbrek ve üretradan gelen küçük taşların idrarla mesaneye taşınmasıyla oluşur. Bu taşlar zamanla kristalleşerek büyüyebilir. Prostat kanseri, iyi huylu prostat büyümesi ve idrar kanal darlığı gibi durumlar, mesanenin tam boşalmasını engelleyerek idrar atıklarının çökmesine ve taş oluşumuna yol açabilir. Bazı vakalarda ise taşlar, doğrudan mesanedeki enfeksiyonlara bağlı olarak gelişir. Mesane taşı hem kadınlar hem de erkeklerde görülebilir.
MESANE TAŞI OLUŞTUĞUNA DAİR BELİRTİLER
Mesane taşlarının belirtileri arasında idrar yaparken yanma ve ağrı hissi, idrarda açık veya koyu renkte kan görülmesi, idrar yaparken zorlanma ve sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları yer alır. Erkeklerde testis ve penis bölgesinde, kadınlarda ise vajinal bölgede ağrı hissedilebilir. Ayrıca, normalden sık idrara çıkma isteği, idrarı tam boşaltamama, koyu renkli ve kötü kokulu idrar, alt karın bölgesinde ağrı gibi semptomlar da görülebilir. Enfeksiyon durumunda ise yüksek ateş ve titreme meydana gelebilir.
MESANE TAŞI AMELİYATLA ÇÖZÜLÜYOR
Mesane taşı ameliyatla tedavi edilebilir. Kapalı yöntemlerde hastalar genellikle bir gün sonra taburcu edilerek banyo yapabilir ve birkaç gün içinde normal aktivitelerine dönebilir. Ancak üretra darlığı veya prostat büyümesine de müdahale edilmişse ya da açık cerrahi uygulanmışsa, hastanede yatış süresi ve sosyal hayata dönüş süresi uzayabilir.