Ekonomi

Polimer atık ithalatının yasaklanması hayatın her alanında pahalılık anlamına geliyor

Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Karaca, “Polimer atık ithalatının yasaklanması, daha pahalıya plastik ürünler anlamına geliyor. Yani bu uygulama, damla sulama yapan çiftçiden, otomotiv sanayicisine kadar her alanı olumsuz etkiler” dedi.

Abone Ol

Ticaret Bakanlığı tarafından, çevre kirliliğine önlem için etilen polimer atık ithalatı yasaklandı ve bu durum geri dönüşüm sektörü temsilcilerini endişelendirmeye başladı. Uşak ve Türkiye’nin diğer geri dönüşüm üretiminin yoğun olduğu kentlerde, ham madde noktasında, sıkıntılar ortaya çıkacağını ifade eden sektör temsilcileri, söz konusu yasağın geri dönüşümle ekonomik değer ortaya koyamayacak olan atıklara yönelik revize edilmesi noktasında bir düzenleme talep ediyor.

        Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Karaca, “Polimer atık ithalatının yasaklanması, daha pahalıya plastik ürünler anlamına geliyor. Yani bu uygulama, damla sulama yapan çiftçiden, otomotiv sanayicisine kadar her alanı olumsuz etkiler” dedi.

        Ticaret Bakanlığı, 18 Mayıs 2021’de, polimer atık ithalatının yasaklandığını, Resmi Gazete aracılığıyla iş dünyasına ve kamuoyuna ilan etti. Çevrenin korunması yönünden kontrol altında tutulan atıkların ithalat denetimi tebliğinde yapılan değişiklik uyarınca, etilen polimer atık ithalatı, “ithalatı uygunluk denetimine tabi atıklar” listesinden çıkartılarak, “ithalatı yasak diğer atıklar” listesine dahil edildi. 18 Mayıs itibariyle, gümrükte bekleyen ithal ürünler için 45 günlük de ek süre tanındı.

        Son 10 yılda, yüzde 7 bin 300 oranında artan etilen polimer ithalatı yıllık 600 bin tona yükselmişti. Kap, mutfak eşyası, plastik kutu, plastik tüp, boru, oyuncak kaplama, kabloların yalıtkan katmanları, ambalaj filmi imalatının yanı sıra poşet, torba ve plastik şişe yapımında kullanılan etilen polimer, ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerinden ithal edilirken, plastik sektöründe faaliyet gösteren şirketler, kararın sektöre ağır bir darbe vuracağını savundu.

        Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Karaca, PETKİM’in özelleşmesi nedeniyle yeterli devlet yatırımının yapılmadığını ve sektörün Çin’e boyun eğmek zorunda kalacağını ifade etti. Kullanım değeri ve uygun fiyatıyla hayatın her alanında yer edinen plastik ürünlerin önemli bir istihdam kaynağı olduğunu dile getiren Uğur Karaca, “Bu kararla, tonu 200 dolara gelen ham maddenin fiyatı yaklaşık 10 kat artacak. Geri dönüşümle elde etiğimiz plastik ürünleri, çok farklı sektörlere arz ediyoruz. En basitinden damla sulama yapacak olan bir çiftçinin kullandığı sitemdeki borular bu yolla elde ediliyor. Yani bu durum, çiftçinin üretim maliyetini artıracak ve ister istemez zincirin diğer halkaları da bundan olumsuz etkilenecek. Sadece çiftçi değil otomotiv sanayinden diğer bütün sektörler, bu uygulamanın doğuracağı zarardan nasibini alacaktır. Bunun için hükümetimizin bir kez daha durumu gözden geçirmesini talep ediyoruz” dedi.

PLASTİK ÜRÜNLERİ DAHA PAHALI FİYATA YİNE ALACAKLAR

“Bu kararın sadece doğaya zararlı atıkları kapsaması lazım. Bizim geri dönüşüme tabi tuttuğumuz ürünler, doğaya atılmıyor, tekrar kullanılır hale getirilen ürünler, çöp vasfından kurtuluyor” diyen Uğur Karaca, şöyle devam etti: “Bizim ithal ettiğimiz ürünler tekrardan işleniyor ve kullanıma sunuluyor. Yani bugün yerli bir firmanın geri dönüşümle elde ettiği plastik ürünü satın alan her hangi bir sektörün temsilcisi, yarın bunu yabancı bir şirketten daha yüksek fiyatlara satın alacak. Sonuç itibariyle değişen hiçbir şey olmayacak. İşin kötü tarafı, sektördeki istihdam ve iş hacmi azalacak ve ekonomimiz bu durumdan olumsuz etkilenecek. Bu noktada bazı girişimlerimiz olacaktır ve sektörümüzün bu durumdan olumsuz etkilenmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız”.